Зібравши осінній урожай винограду, необхідно підготувати лозу до зимівлі. Потрібно не тільки обрізати та вкрити її, а й обробити пагони від хвороб та шкідників: осіння обробка найефективніша.

"Апостроф" розповідає, як обробляти виноградну лозу на зиму.

Обробки потребує навіть та лоза, яка дала здоровий урожай - це ще не показник, що шкідників немає, вони обов'язково нагадають про себе в новому сезоні.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Укриваючи виноград без обробки, можна сприяти розвитку спорів грибів, шкідників та збудників захворювань, які благополучно перезимують у бруньках, корі та ґрунті. Якщо культура морозостійка і не потребує укриття, ризик рецидиву чи зараження буде мінімальним.

В інших випадках не варто нехтувати осінньою обробкою від хвороб та шкідників. Її потрібно проводити одразу після того, як опало листя і закрилися бруньки.

Читайте також: Як правильно зберігати виноград вдома, щоб ягоди довше не псувалися

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Перед обробкою потрібно провести обрізку, полив та підживлення. Приступати до цих робіт потрібно наприкінці жовтня або на початку листопада, обравши сухий і безвітряний день. Для обробки можна придбати спеціальний склад у спеціалізованих магазинах.

Також можна скористатися народними методами: розчин соди та солі (5 та 10 ст. л. відповідно на 5 л води). Крім того, можна в 10 л води розчинити 500 г золи і додати 100 г господарського мила, розчин потрібно настояти 2-3 години.

Раніше "Апостроф" розповідав, як підготувати виноград до зими і коли його обрізати.