Зібравши осінній урожай винограду, необхідно підготувати лозу до зимівлі. Потрібно не тільки обрізати та вкрити її, а й обробити пагони від хвороб та шкідників: осіння обробка найефективніша.
"Апостроф" розповідає, як обробляти виноградну лозу на зиму.
Обробки потребує навіть та лоза, яка дала здоровий урожай - це ще не показник, що шкідників немає, вони обов'язково нагадають про себе в новому сезоні.
Укриваючи виноград без обробки, можна сприяти розвитку спорів грибів, шкідників та збудників захворювань, які благополучно перезимують у бруньках, корі та ґрунті. Якщо культура морозостійка і не потребує укриття, ризик рецидиву чи зараження буде мінімальним.
В інших випадках не варто нехтувати осінньою обробкою від хвороб та шкідників. Її потрібно проводити одразу після того, як опало листя і закрилися бруньки.
Читайте також: Як правильно зберігати виноград вдома, щоб ягоди довше не псувалися
Перед обробкою потрібно провести обрізку, полив та підживлення. Приступати до цих робіт потрібно наприкінці жовтня або на початку листопада, обравши сухий і безвітряний день. Для обробки можна придбати спеціальний склад у спеціалізованих магазинах.
Також можна скористатися народними методами: розчин соди та солі (5 та 10 ст. л. відповідно на 5 л води). Крім того, можна в 10 л води розчинити 500 г золи і додати 100 г господарського мила, розчин потрібно настояти 2-3 години.
Раніше "Апостроф" розповідав, як підготувати виноград до зими і коли його обрізати.