RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Не припускайтеся помилки: як правильно обробляти виноград перед зимою

Зібравши осінній урожай винограду, необхідно підготувати лозу до зимівлі. Потрібно не тільки обрізати та вкрити її, а й обробити пагони від хвороб та шкідників: осіння обробка найефективніша.

"Апостроф" розповідає, як обробляти виноградну лозу на зиму.

Обробки потребує навіть та лоза, яка дала здоровий урожай - це ще не показник, що шкідників немає, вони обов'язково нагадають про себе в новому сезоні.

Укриваючи виноград без обробки, можна сприяти розвитку спорів грибів, шкідників та збудників захворювань, які благополучно перезимують у бруньках, корі та ґрунті. Якщо культура морозостійка і не потребує укриття, ризик рецидиву чи зараження буде мінімальним.

В інших випадках не варто нехтувати осінньою обробкою від хвороб та шкідників. Її потрібно проводити одразу після того, як опало листя і закрилися бруньки.

Читайте також: Як правильно зберігати виноград вдома, щоб ягоди довше не псувалися

Перед обробкою потрібно провести обрізку, полив та підживлення. Приступати до цих робіт потрібно наприкінці жовтня або на початку листопада, обравши сухий і безвітряний день. Для обробки можна придбати спеціальний склад у спеціалізованих магазинах.

Також можна скористатися народними методами: розчин соди та солі (5 та 10 ст. л. відповідно на 5 л води). Крім того, можна в 10 л води розчинити 500 г золи і додати 100 г господарського мила, розчин потрібно настояти 2-3 години.

Раніше "Апостроф" розповідав, як підготувати виноград до зими і коли його обрізати.