RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Що змінить для роботодавців новий військовий облік в Україні

В Україні почали діяти нові правила військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які безпосередньо торкнулися роботодавців, адже щоб вести облік, потрібно буде або наймати окремих людей у штат підприємства, або покладати додаткове навантаження на працівників, які вже існують.

Про це у коментарі "Апострофу" розповів адвокат Дмитро Бузанов.

"Я впевнений, що на багатьох підприємствах після появи нових правил взялися за голову. На них покладено додаткові завдання, а люди й так не сидять без роботи", - наголосив юрист.

Читайте також: Про безробітних чоловіків "доноситимуть" до військкоматів: у чому суть ініціативи

Крім того, буде складніше зобов'язання вручати повістки, коли пандемія та широкомасштабна війна значно змінили ринок праці.

"За нинішнього віддаленого формату роботи на багатьох підприємствах, надати повістку людині, якої немає на робочому місці, звичайно ж, буде проблематично", - додає експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Проте експерти запевняють, що підприємствам все ж таки доведеться впоратися з цими обов'язками.

"Тому що треба! - каже Тетяна Пашкіна - Тому, ймовірно, підприємствам все ж таки знадобляться додаткові працівники, щоб вчасно виконати вимоги законодавства. На великих підприємствах є людина, яка цим займається. На невеликих підприємствах це може бути додаткове навантаження на спеціаліста з кадрового діловодства, або на начальника відділу кадрів. Наразі може бути так, що почастішають перевірки. З іншого боку, навантаження на кадровиків може суттєво і не збільшитися, адже не одночасно на підприємстві всі люди зараховуються на роботу або звільняються".

Чи захочуть роботодавці вести облік? Раніше й старі правила зобов'язували підприємства вести облік військовозобов'язаних чоловіків, хоч і зі значно меншою кількістю звітів та документів, тим більше, що військовий квиток чи приписне не були критично необхідними документами для працевлаштування.

"Раніше на це дійсно дивилися крізь пальці, - каже Пашкіна. - Перевірки, звичайно ж, були, але ніхто не чіплявся до обліку. Адже часто у військкоматів то необхідних бланків не було, то змінювалися вимоги, то були такі черги, що люди приходили. , дивилися на них і поверталися. Щоб стояти 2-3 тижні у чергах, а потім на прийомі тобі сказали, що немає бланків – не кожен роботодавець відпустить свого працівника".

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Військовий облік на роботі: що змінилося і як це працюватиме"