RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Гастролює з російським репертуаром та чужою назвою: в Європі одеський театр потрапив у скандал

Колишній театр російського класичного балету видає себе за Одеський національний академічний театр опери і балету та гастролює містами в Європі.

Про це повідомляється у сюжеті ТСН.

Читайте також: Перевзулася для туру. Ані Лорак піариться у Європі як "найтитулованіша українська співачка"

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, балетні трупи з російською програмою не можуть вільно гастролювати Європою, тому вигадують різні схеми, аби й далі заробляти гроші на європейцях.

Зокрема, до 2017 року була така організація "Театр російського класичного балету”, потім вона стала просто "Театром класичного та сучасного балету". Зараз гастролює як Національний і з Одеси, але зі своїм російським репертуаром.

Балетна трупа, яка зараз гастролює у Франції, дійсно з Одеси, але, як з‘ясували журналісти, це Український національний балет, хоча в рекламі фото і відео з одеської опери. Організатори запевняють, що у трупі лише українці та декілька чехів, але підтвердити ці слова вони не змогли.

Така назва створена для цього сезону. Імпресаріо вирішив, що під цим брендом, під цією назвою, буде дуже добре продаватися продукція”, - розповіла арт-директорка трупи Олександра Федоріна.

Водночас в Одеському національному академічному театрі опери і балету заявили, що боряться з даними організаторами ще з кінця літа. Шахраї використовують незаконно назву, відео та світлини. Промоутерам відправили вже близько ста листів, але у відповідь лунали лише погрози.

Як можна себе назвати Національний балет Одеси, це ж треба заслужити багатолітнім трудом, щоб Міністерство надало цей статус національний. І закінчилася наша переписка офіційна погрозами з їхнього боку. Що, чому ви звертаєтесь до організаторів концертів, я там звернусь до своїх представників в Одесі, щоб розібрались з вами”, - дивується деригент Національного театру опери та балету Ігор Чернецький.

У свою чергу, у Мінкульті наголосили, що не підтримують дії українських культурних діячів, які представляють Україну через російський балет. Тим паче, що відповідні крадіжки назви дуже досить негативно впливають на репутацію українського балету.

Тому що приїдуть зараз там трупа невеличка, якийсь невеликі декорації намальовані, а видають себе за Національний театр і наступного разу уже буде сприйняття України і Національного мистецтва балетного, ну який це рівень, ну з чим його можна порівнювати, розумієте”, - пояснив Чернецький.

Відповідні трупи з російською програмою наразі виступають у Німеччині, Франції та в Італії.

У Мінкульті закликають українських громадян за кордоном розповсюджувати всюди інформацію про такі театри та закликати місцеву владу не пускати цих артистів виступати.

Нагадаємо, український музикант Олег Скрипка висловився про колег-артистів, які перед вторгненням Росії виїхали за кордон, а як тільки почалася війна - вирушили Європою з концертами на підтримку України.