RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Росії судять українського військового: що йому інкримінують

У Ростові-на-Дону РФ суд почав розгляд справи 44-річного українського морського піхотинця Антона Чередника за нібито військові злочини.

Про це повідомляє українське бюро "Радіо Свобода".

Читайте також: Україна обміняла шпигунів УПЦ МП на полонених захисників: Данілов озвучив деталі

Як зазначається, це перший судовий процес над українським військовим у російському суді. До цього аналогічні справи розглядали суди в "ДНР" та "ЛНР".

За версією слідства, у березні 2022 року він нібито убив жителя селища Мирне Маріуполя Олександра Піскунова. Зробив це після того, як той не зміг вимовити слово "паляниця". Обвинувачення заявляє, що це було зроблено "на тлі ненависті до представників російської національності, прихильників "руського міра" та осіб, які підтримують "суверенітет ДНР".

Чередника звинуватили одразу за чотирма статтями: у насильницькому захопленні влади (ст. 278 КК РФ), жорстокому поводженні з цивільними особами (частина 1 ст. 356 КК РФ), убивстві (ч. 2 ст. 105 КК РФ) та проходженні навчання для терористичної діяльності (ст. 205.3 КК РФ)

Антон Чередник родом з Дніпра, проживав у Кривому Розі. Без судимостей. У березні 2016-го прийшов у Криворізький міський військовий комісаріат добровольцем і вступив в українську армію. Влітку того ж року він та інші добровольці 501-го окремого батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти пройшли навчання у 169-му центрі сухопутних військ "Десна" на Чернігівщині. Після цього він уклав контракт на службу в ЗСУ. Чоловіка відправили на базу відпочинку "Тюльпан" у с.Луначарське на Запоріжжі, де дислокувався його підрозділ.

Як стверджує слідство, він вже тоді брав участь у військових діях проти "збройних сил "ДНР" у складі десантно-штурмової роти свого батальйону. На початку 2017-го десантно-штурмову роту 501-го батальйону перекинули на Донеччину. Через два роки пролонгував контракт ще на три роки.

Коли його схопили в полон росіяни, він проходив службу у 501-му окремому батальйоні морської піхоти у званні старшого сержанта.

Раніше ми розповідали, що суд звільнив російського льотчика, який бомбардував Харків.

  • Вас може зацікавити:

З російського полону вдалося повернути ще 12 українців: фото

"Достойна" відповідь на приїзд Орландо Блума: Бєдняков висміяв візит Джигурди до Волновахи

Піхота "мертвого моря": у ЗСУ озвучили втрати морпіхів РФ під Вугледаром