RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

17 травня

Всі новини

Мобілізація 2023: чи можуть призвати багатодітних батьків і які документи треба для підтвердження статусу

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні триває загальна мобілізація, що передбачає проходження військової служби громадянами, які не мають проблем зі здоров'ям чи інших причин на звільнення від призову. Проте деякі чоловіки мають право не служити, серед них – багатодітні батьки.

Чи мобілізуватимуть багатодітних батьків у 2023 році інформують Факти ICTV.

Так, багатодітною вважається сім'я, у якій подружжя перебуває у законному зареєстрованому шлюбі, проживає разом та виховує трьох і більше дітей. Це стосується також чоловіків або жінок, які самостійно виховують понад трьох дітей. До складу багатодітної сім’ї також входять діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної, фахової передвищої та вищої освіти, – до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (це передбачено статтею 1 Закону України Про охорону дитинства).

Читайте також: Що може загрожувати за неявку до ТЦК: адвокат озвучив нову схему мобілізації

За словами адвокатки АО Legal Strategy Віолети Монастирської, згідно зі статтею 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію на законних підставах не можна мобілізувати тих осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації.

"Серед осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації є жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, водночас вони можуть бути призвані на службу за власним бажанням та рішенням ВЛК", – пояснила вона.

На цьому також наголошує й начальник Печерського РТЦК та СП міста Києва полковник Сергій Калугін, який під час брифінгу в Military Media Center повідомив, що на законних підставах не можна мобілізувати тих осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації, серед яких і багатодітні батьки.

Документом, що підтверджує статус багатодітної сім’ї, дітей з такої сім’ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України Про охорону дитинства, є відповідне посвідчення.

Аби отримати посвідчення багатодітної сімʼї, батьки мають звернутися:

  • у структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних держадміністрацій;
  • до виконавчих органів міських рад міст обласного значення, сільських селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад;
  • в Центр надання адміністративних послуг.

Подати заяву на отримання послуги можна особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою або електронною поштою.

Аби отримати посвідчення, необхідно подати наступні документи:

  • заяву одного з батьків для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.
  • фотокартку (кольорову або чорно-білу) розміром 30×40 мм.
  • документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу).
  • копію довідки із закладу освіти або свідоцтва про народження дитини (у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України)
  • довідку про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти)
  • копію свідоцтва про народження дітей.
  • копію свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі).
  • копії сторінок паспорта батьків.
  • копію посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

Раніше ми писали, які є категорії придатності мобілізації з "білим квитком" та за яких умов можуть призвати до війська.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація 2023: які зараз зарплати, умови звільнення строковиків і що хочуть змінити

В Україні триває мобілізація: кого призвуть на службу з 1 червня

Без "квестів" і паперової тяганини: що зміниться в українських ВЛК після реформи

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.