Стати "ревним вірянином" не вийшло: в Тернополі суд покарав хитрого ухилянта

Апеляційний суд у Тернополі скасував виправдувальний вирок Кременецького районного суду громадянину, який проігнорував виклик для відправлення у військову частину, оскільки є представником християнської спільноти "Церква адвентистів сьомого дня", та за ухилення від призову за мобілізацією призначив чоловіку три роки позбавлення волі.

Про це повідомляє "Главком".

Читайте: Чи можуть мобілізувати, якщо релігія забороняє брати зброю до рук: пояснення норм законодавства

З апеляційною скаргою звернувся прокурор, який не погодився з вироком суду першої інстанції. У відомстві вважають, що суд, виправдовуючи обвинуваченого, керувався лише правом вірян на свободу світогляду і віросповідання, що згідно зі статтею 35 Конституції України, гарантує заміну виконання військового обов'язку т.зв. "альтернативною" службою.

Але у 90-х роках минулого сторіччя обвинувачений два роки служив у військовій частині на посаді водія, а після армії три роки працював у донецькій транспортній міліції, але нібито через релігійні переконання покинув роботу та у 2002 році у м. Лисичанськ Луганської області вступив до релігійної організації "Церква адвентистів сьомого дня".

При цьому, як наголосив прокурор, релігійні переконання чоловіка не є підставою для звільнення його від виконання військового обов'язку, оскільки мобілізація обвинуваченого здійснюється за військово-обліковою спеціальністю "водій".

Апеляційний суд допитав двох представників течії адвентистів сьомого дня, які підтвердили, що чоловік дійсно відвідує богослужіння, але їм невідомо, чи приймав він у 2002 році відповідне хрещення. Свідки також сказали, що не знають, чи проходив чоловік перевірку та випробування, щоб стати членом релігійної організації. З цих та інших міркувань суд не взяв до уваги посилання на набожність військовозобов’язаного, наголосивши, що на час воєнного стану заміни військової служби за призовом під час загальної мобілізації на невійськову службу чинним законодавством не передбачено.

"Ухилення від захисту Батьківщини в період воєнного стану під час військової агресії ворога свідчить про підвищену суспільну небезпечність вчиненого злочину, оскільки може призвести до підриву військової дисципліни, розлагодженості дій, спрямованих на захист суверенітету держави, що в умовах воєнного стану є неприпустимим", – вважають у суді.

Наразі вирок апеляційного суду набрав законної сили, але може бути оскаржений у касаційному суді протягом трьох місяців.

Нагадаємо, що адвентисти-реформісти, адвентисти сьомого дня, євангельські християни, євангельські християни-баптисти, стражданці, свідки Єгови, харизмати, християни віри євангельської, та віряни суспільства Свідомості Крішни не можуть брати зброю до рук.

  • Вас може зацікавити:

На війну, але без зброї: чи має служити людина, яка має певні релігійні переконання

Чи підлягають мобілізації ті, кому не дозволяє релігія: коментар юриста

Мобілізація віруючих: що робити, якщо релігія не дозволяє брати в руки зброю

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.