RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Чи законно забрати в армію одразу двох членів родини: роз’яснення юриста

В Україні немає чіткого визначення щодо кількості осіб з однієї сім'ї, яку можуть мобілізувати під час війни. Проте є особи, яким повістку не мають права вручати.

Про можливість призову кількох членів родини розповів юрист Антон Маринич.

Читайте також: Перегляд рішень ВЛК та МСЕК: про які нюанси варто знати

Як зазначив фахівець, зараз відсутні обмеження щодо вручення повісток. Зокрема, їх можуть вручити двом рідним братам, тобто можуть призвати одразу кількох чоловіків.

Водночас у законі "Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку" вказані винятки щодо мобілізації деяких осіб з однієї сім'ї.

Так, повістка не може бути вручена членам родини, коли близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба чи рідний повнорідний, неповнорідний брат чи сестра загинули, чи зникли безвісти під час заходів з нацбезпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ на Донеччині та Луганщині, а також під час забезпечення нацбезпеки та оборони у період дії воєнного стану.

"Точно не будуть мобілізовувати тих чоловіків та жінок, чиї близькі родичі загинули на війні або зникли безвісти", – повідомив адвокат.

Крім цього, мобілізація не торкнеться чоловіка, який виховує неповнолітню дитину чи дітей, а його дружина перебуває на службі, і навпаки – якщо служить чоловік, то його дружину не призвуть.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми пояснювали, чому в Україні мобілізують обмежено придатних.

  • Вас також може зацікавити:

Безкоштовне навчання в обмін на службу: в Раді придумали, як "стимулювати" студентів йти в армію

Українська армія переходить на digital: чи врятує це від корупції

В Україні змінили критерії придатності до служби в армії: кого це торкнеться