RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

День, коли не можна виходити з дому: яке свято 3 жовтня, традиції і прикмети

Щороку, 3 жовтня православні християни вшановують пам'ять єпископа Діонісія, одного із перших християн Афін та блаженного Ісихія, який був серед перших ісихастів, тобто ченців, які отримали нагоду тихої і розумної молитви на самоті.

Про історію, традиції та заборони у цей день розповідає "Апостроф".

Святий Діонісій народився у I столітті і був членом Ареопагу, вищого судового органу Афін. Одного разу він почув проповідь апостола Павла на Марсовому полі, його серце відкрилося перед Христом. Після цього, апостол Павло висвятив його у єпископи Афінського і дав йому ім'я Діонісій на честь бога виноградарства і веселощів.

Єпископ Діонісій став видатним богословом і філософом, і він написав кілька праць про християнську доктрину і містичний досвід. Він покинув цей світ приблизно у 96 років. Його святі мощі зберігаються в монастирі святого Діонісія на горі Афон.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: на які дати у жовтні-листопаді перенесли головні свята

Святий Ісихій жив на Святій горі Афоні в VI столітті. Він пережив дивовижне перетворення своєї душі і тіла після своєї смерті, коли був воскрешений Божою волею. Його життя стало прикладом для численних поколінь монахів, які шукали досконалості в своєму відношенні до Бога та своїх ближніх.

Що рекомендується робити 3 жовтня

Цього дня рекомендується позбутися негативу навкруги себе, уникати негативних думок та слів. Натомість краще присвятити себе виконанню якомога більшої кількості добрих справ. Існувало повір'я, що все зроблене і сказане повернеться до людини у подвійному розмірі.

Прикмети 3 жовтня

  • Місяць потемнішав — чекайте на дощ.
  • Галки збираються в зграї і голосно кричать — буде ясна погода.
  • Знову з'явилися квіти на шипшині — осінь буде затяжною та теплою.

Заборони 3 жовтня

Цього дня люди намагалися не відчиняти вікна, оскільки вірили, що землею ходить нечиста сила, яка легко може потрапити в оселю через вікна. Також наші предки підкладали під вікна часник і цибулю в надії відлякати злі духи. Зазвичай люди старалися не виходити з дому, щоб уникнути зустрічі зі злом. Крім того, дівчатам і жінкам заборонялося дивитися в дзеркало, оскільки вони вірили, що це може допомогти негативним силам "вселитися" в їхнє тіло.

Раніше ми писали, що в Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати.

  • Вас може зацікавити:

В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Новий календар ПЦУ: коли в 2023 році день Святого Миколая і Собор Пресвятої Богородиці