RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Осіння мобілізація: з якими хворобами органів травлення можуть звільнити від служби

Під час дії воєнного стану в Україні продовжується і загальна мобілізація. Але люди, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, можуть отримати відстрочку або не бути призваними на службу після проходження ТЦК.

"Апостроф" розповідає, які захворювання можуть бути підставою для звільнення з військової служби.

Читайте також: Мобілізація "сліпих": з яким зором не повинні закликати і як діють ВЛК

В Україні продовжено загальну мобілізацію і всі військовозобов'язані мають пройти військово-лікарську комісію, яка дає висновок про придатність чи непридатність до військової служби. Список захворювань, на підставі яких призовника можуть звільнити від мобілізації навіть у період воєнного стану, зазначено у ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Серед них – захворювання шлунково-кишкового тракту. Військовозобов'язані, з такими захворюваннями поділяються на 2 категорії:

  • одержують обмежену або відстрочену придатність до служби;
  • повністю непридатні до військової служби як у час, і під час війни.

Отримати повну непридатність можна з різними діагнозами, зокрема хворобами судин, хребта, очей, обміну речовин, шкіри, нервової системи тощо. До хвороб органів травлення, з якими військовозобов'язані, можуть визнатися непридатними до військової служби, за винятком військового обліку відносять:

  • хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки, апендикса, кишківника та очеревини зі значними порушеннями функцій;
  • езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та інші);
  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки зі значними порушеннями функцій;
  • хвороби печінки зі значними порушеннями функцій (алкогольна хвороба печінки, токсичне ураження печінки, печінкова недостатність; хронічні гепатити, фіброз та цироз);
  • хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози зі значними порушеннями функцій (холецистит, холангіт, панкреатит та ін.);
  • хвороби апендикса;
  • інші хвороби кишківника та очеревини (непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінація, дивертикулярна хвороба, синдром подразненого кишківника, запор, мегаколон, хвороби заднього проходу та прямої кишки, перитоніт, спайкова хвороба та інші) зі значними порушеннями функцій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіка умовно засудили на 3 роки, з випробувальним терміном на 1 рік, за те, що він пройшов ВЛК, але відмовився від служби.

Вас також може зацікавити:

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.