RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи можлива альтернативна служба для вірян під час мобілізації: детальна відповідь юриста

Військовозобов'язані громадяни, які під час загальної мобілізації з релігійних мотивів бажають проходити лише т.зв. "альтернативну службу", можуть отримати реальне покарання за ухиляння від призову у вигляді позбавлення волі.

Про це попередив адвокат Роман Сімутін.

Читайте: Українець відмовився від мобілізації через релігію: що вирішив суд

Зазвичай, віряни апелюють до 35 ст. Конституції, яка включає в себе право на заміну виконання військового обов'язку альтернативною, тобто невійськовою, службою. Але у судах прокурори наголошують, що альтернативна служба є заміною "строкової військової служби", а не "військової служби під час мобілізації". Тому людина становиться ухилянтом, що згідно зі стаття 336 ККУ є злочином і карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Адвокат зазначив, що з 17 березня 2014 року, через події у Криму, в Україні розпочався "особливий період" й утворилася "безпрецедентна правова ситуація".

Суд першої інстанції може витлумачити норму щодо альтернативної служби під час війни як законне право громадянина, а апеляція навпаки, може заперечити можливість скористатися правом на альтернативну службу, позаяк воно не діє в нових юридичних умовах особливого періоду. Остаточну крапку в цій справі має поставити рішення касаційної інстанції, і якщо Верховний Суд виправдає військовозобов’язаного, то всі подібні справи мають бути переглянуті, а засуджені за ними особи – виправдані.

"Правда, допоки це станеться, дехто вже може й чимало відсидіти, навіть якщо Верховний суд їх врешті-решт виправдає", - резюмує адвокат.

Нагадаємо, що до переліку релігійних течій, які забороняють вірянам користуватися зброєю, належать адвентисти-реформісти, адвентисти сьомого дня, євангельські християни, євангельські християни-баптисти, покутники, свідки Єгови, харизмати, євангелісти та крішнаїти.

  • Вас може зацікавити:

"Лайфхаки" мобілізації: капітан ЗСУ назвав топ-3 місця, де можна швидко набрати ухилянтів

Закарпаття в лідерах: опубліковано рейтинг областей за кількістю ухилянтів

"Полювання" на ухилянтів: чи має право поліція затримати водія та доставити до ТЦК

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.