RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Чорна п'ятниця 2023: як повернути товар, куплений під час розпродажів

Купивши товар під час розпродажу на кшталт "Чорної п'ятниці" споживач має такі ж права, як і купуючи товар без акції.

Про це інформують експерти Безоплатної правничої допомоги.

Читайте: "Чорна п'ятниця" вже почалася: як магазини своїми "знижками" обманюють покупців

Стаття 9 Закону України "Про захист прав споживачів" визначає, що споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Такий обмін відбувається протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

У свою чергу, обмін товару належної якості проводиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром, або відтворений на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій.

У випадку, коли на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж.

Читайте: Час великих розпродажів: історія "чорної п'ятниці" та важливі поради для покупців

Всі розрахунки при розірванні договору купівлі-продажу із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

У той же час існує перелік товарів, що не підлягають обміну та поверненню за будь-яких обставин. У ньому ліки, медичні інструменти, прилади та апарати, предмети санітарної гігієни. Крім того, обміну та поверненню не підлягають панчішно-шкарпеткові вироби, постільна та натільна білизна, косметика, парфумерія, товари для новонароджених, інструменти для манікюру і педикюру, ювелірні вироби та ін.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків, споживач має право вимагати пропорційного зменшення ціни, або безоплатного усунення недоліків товару чи відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Нагадаємо, раніше ми писали, у чому суть та історія "Чорної п'ятниці".

  • Вас зацікавить:

Як з'явилася Чорна п'ятниця: 9 цікавих фактів про цей день

Психологія Чорної п’ятниці: як магазини змушують людей купувати більше

Чорна п'ятниця: як не потрапити на гачок шалених акцій