RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Відстрочка від мобілізації: які дві категорії не отримають бронювання на роботі

Чинне законодавство передбачає, що бронювати від мобілізації можуть лише підприємства, установи й організації, а ось ФОП та працівники за контрактом позбавлені такого права.

Про це пише ресурс DOU.

Читайте: Як отримати відстрочку від призову: список документів і покрокова інструкція

Зазначається, що бронюванню підлягають лише спеціалісти, які знаходяться у штаті, тобто офіційно оформлені згідно з КЗпП, а ось законодавчих змін щодо гіг-контрактерів поки що не планується.

Для подання документів на бронювання працівників, компанія готує форму, в якій вказує загальне число військовозобов'язаних працівників, аби підтвердити, що бронює не більше 50% персоналу.

У той же час Асоціація "айтишників" веде перемовини з владою щодо покращення процедури бронювання для ІТ-галузі. За останніми даними, в Україні наразі є 362 тисячі айтівців, з яких, орієнтовно, служать близько 5 тис осіб, а заброньовано 3,5 тисячі.

Наразі бронь від мобілізації можуть отримати військовозобов'язані чоловіки, які працюють в органах державної влади чи місцевого самоврядування, на підприємствах, які отримали мобілізаційні замовлення, які виконують роботи для потреб ЗСУ та на підприємствах, які є критично важливими.

Нагадаємо, що Верховна Рада має намір не мобілізувати волонтерів.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас зацікавить:

"Держава не збідніє": боєць ЗСУ запропонував радикальне рішення по мобілізації

Без свавілля ТЦК і посади в ЗСУ за бажанням: в Україні кардинально змінять підходи до мобілізації

Мобілізація "буксує": чому ТЦК не справляються з планом