RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

День пам'яті святої великомучениці Варвари: головні традиції і історія свята

Після переходу на новоюліанський календар дати деяких церковних свят в Україні змістилися на 13 днів тому. У понеділок, 4 грудня, християни вшановуватимуть пам'ять святої великомучениці Варвари, день якої раніше відзначався 17 грудня.

"Апростроф" розповідає про історію та традиції цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія

Варвара була дочкою багатого язичника Діоскора, яка рано втратила матір. Батько з дочкою жили у місті Іліополі Фінікійському за часів царювання Максиміана Галерія у III столітті. Подорослішавши, Варвара прийняла християнську віру, що її батько не сприйняв. Чоловік намагався відмовити дочку, а коли зрозумів, що це марно – навіть убити, але дівчина втекла. Її шукали та виявили у гірській печері, жорстоко катували та кинули до в'язниці. Вночі Варварі з'явився Христос, який зцілив її рани. Її почали катувати ще сильніше – одна зі свідків, Іуліанія, заступилася за Варвару. Її теж схопили та почали катувати. Обох великомучениць засудили до смерті. Діоскор особисто вбив свою доньку мечем, після чого загинув від удару блискавки. Перед смертю Варвара попросила у Господа, щоб ті, хто звертатиметься до неї, були позбавлені смерті без покаяння та бід.

Традиції

У Варварин день освячували воду і служили панахиду за померлими. У церкві люди молилися про здоров'я та добробуту та захист від смерті без покаяння. Прокидатися цього дня потрібно було якомога раніше - хто проспить на Варвару, буде сонливим цілий рік. В Україні день Варвари вважається святом жінок. У давнину 17 грудня дівчата готували вареники з маком чи сиром та пригощали хлопців. Також практикувалися ворожіння на долю: у воду ставили гілочки вишні, якщо до Різдва вони зацвітуть, то дівчина скоро вийде заміж.

Зазначимо, що за старим стилем 4 грудня відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

У вересні 2023 року дві церкви в Україні, УГКЦ і переважна частина ПЦУ, перейшли на новоюліанський календар. Але оскільки це відбулося нещодавно і не всі призвичаїлись, ми нагадуємо про дати за юліанським календарем.