RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Падіння Іл-76: СБУ відкрила провадження, а в ГУР висунули свою версію

За фактом падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження.

Про це РБК-Україна повідомили у спецслужбі.

Зазначається, що Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за фактом падіння літака ВКС РФ "Іл-76" у Бєлгородській області РФ. Розслідування здійснюється за ст. 438 Кримінального кодексу України, тобто порушення законів та звичаїв війни, що карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Читайте: Хто та як збив Іл-76: полковник перерахував кілька версій

Наразі СБУ проводить комплекс заходів для з’ясування усіх обставин падіння літака.

Водночас розвідка не виключає, що окупанти могли використовувати українських військовополонених у якості "живого щита" для транспортування БК і озброєння.

Представник прес-служби ГУР МОУ Андрій Юсов у коментарі Радіо Свобода зазначив, що, зі слів російської сторони, великий військовий літак був завантажений лише на третину. Крім цього, поруч з ІЛ-76 в повітряному просторі у той час перебували інші літаки АН-26 і АН-72. "Всі ці обставини вимагають вивчення", - зазначив він, підкресливши, що за безпеку військовополонених відповідальна держава, яка їх утримує.

Утім поки що жодних підтверджень того, що на борту літака перебували українські військовополонені, Росія не надала.

Також, як розповів Юсов, на борту літака мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт. Й про це українській розвідці стало відомо вже після аварії.

"На борту справді мали перебувати декілька VIP-ів офіційних від військово-політичного представництва держави-агресора. Їхні прізвища відомі і будуть названі, матеріали будуть надані в рамках міжнародного розслідування. Але в останній момент ФСБ фактично наказало їм не сідати на цей борт і скористатись іншими видами транспорту. Ця інформація була вже з’ясована після того, як подія сталася", – розповів він.

Також він зазначив, що місцевим рятувальникам не дозволили зробити огляд місця падіння літака, оскільки представники російського МНС, які приїхали на місце події, були фактично вигнані представниками ФСБ і військовими.

Юсов також каже, що до моргу у Бєлгороді доставили лише п’ять тіл. "Власне, ця кількість відповідає кількості особового складу екіпажу, того самого Іл-76 – того самого літака, який знаходився у складі Військово-космічних сил Росії" – каже він.

Нагадаємо, раніше Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубинець закликав не робити передчасних висновків про падіння Іл-76 у РФ, на якому, за інформацією російського Міноборони, нібито перебували українські військовополонені.

  • Читайте також:

Мав відбутися обмін полоненими: ГУР зробило заяву щодо збитого Іл-76

У ГУР підтвердили підготовку обміну полоненими з РФ: офіційна заява

Росія збільшила військові авіарейси до Бєлгорода: заява Генштабу ЗСУ