RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Відкладіть рукоділля на інший день: яке свято 13 лютого, прикмети і заборони

Сьогодні, 13 лютого, у світі відзначають Всесвітній день радіо, а також Міжнародний день жіночої дружби (День подруг). За церковним календарем православна церква відзначає день пам’яті преподобного Мартиніана Кесарійського.

Тому далі "Апостроф" розкаже про ключові прикмети та заборони дня.

Читайте також: Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Всесвітній день радіо

Всесвітній день радіо відзначається щороку 13 лютого. Це свято було офіційно проголошено ЮНЕСКО у 2011 році та підтримане Генеральною Асамблеєю ООН у 2012 році як міжнародний день, що має на меті підкреслити значення радіо у процесах комунікації по всьому світу.

Всесвітній день радіо є визнанням унікальної ролі та впливу радіо на глобальному рівні, підкреслюючи його важливість як засобу інформації, освіти, а також засобу зміцнення міжкультурного діалогу та сприяння взаєморозумінню між людьми.

Для відзначення була обрана саме дата 13 лютого. В цей день у 1946 році почало мовлення ООН Радіо, яке мало на меті служити мостом для спілкування, обміну інформацією та зміцнення взаєморозуміння між народами. Всесвітній день радіо відзначає важливість радіо в житті суспільства, його роль у розвитку медіа та технологій, а також звертає увагу на потребу доступу до інформації та свободу вираження думок через радіо.

Міжнародний день жіночої дружби

Це неофіційне свято відоме також як День подруг (Galentine’s Day). Є своєрідним аналогом до Дня Святого Валентина.

В цей день подруги по всьому світу збираються разом та відпочивають. Хоча цей день не є офіційним міжнародним святом в календарі, він набув популярності в деяких країнах, особливо серед прихильників американської культури, завдяки американському телесеріалу "Parks and Recreation" ("Парки та зони відпочинку").

Церковне свято 13 лютого

13 лютого за сучасним церковним календарем відзначається день пам'яті святого Мартиніана Кесарійського. Святий Мартиніан відомий своїм аскетичним способом життя та місіонерською діяльністю. Деякий час жив у пустелі, де весь час проводив у молитвах. За це Господь наділив його даром зцілення.

Життя святого Мартиніана характеризується кількома видатними подіями, які демонструють його відданість Богу та здатність протистояти спокусам. Одна з найвідоміших історій розповідає, як він проживав на скелі в морі, щоб уникнути спокус світу, але коли жінка намагалася спокусити його, він запалив вогонь та став на нього, аби протистояти спокусі через фізичний біль. Пізніше він переселився на інше місце, де продовжував аскетичне життя до кінця своїх днів.

Чого краще не робити 13 лютого

В цей день рекомендується уникати наступних справ:

  • Не потрібно планувати масштабні чи важливі закупи;
  • Не можна лихословити та сваритися;
  • Заборонено шити і вишивати;
  • Не зловживати алкоголем.

Народні прикмети і традиції на 13 лютого

Спостережливі предки помітили кілька прикмет на цей день. Зокрема:

  • Якщо цього дня сильні морози, то вважалося, що весна буде пізньою та холодною. Якщо ж тепло – очікували ранньої та теплої весни.
  • Якщо в цей день світить сонце – навесні буде багато ясних днів;
  • Якщо птахи починають активно вести себе або з'являються з південних країн – вважається знаком наближення весни.

Іменини: імена для дитини, яка народилася 13 лютого

Для дитини, народженої 13 лютого, можна підібрати ім'я, орієнтуючись на церковний календар або на традиції, пов'язані з іменинами святих, які вшановуються в цей день. На 13 лютого за новим стилем в православному календарі можна відзначити такі імена:

  • Мартиніан (вшанування святого Мартиніана Кесарійського)
  • Симеон (ім'я апостола Симеона, якого також можуть вшановувати в цей день)
  • Анна (за християнським календарем)

Крім того це також може бути ім’я Стефан, Іван, Михайло, Василь, Павло, Євгеній, Володимир, Зоя, Фотинія, Світлана, Віра, Ганна.

Для дитини, народженої 13 лютого, вибір талісмана може залежати від різних факторів. Оскільки 13 лютого припадає на знак зодіаку Водолій (20 січня - 18 лютого), можна врахувати характеристики цього знака або камені-талісмани, які вважаються сприятливими для Водоліїв. Серед каменів-талісманів можна обрати:

  • Аметист – камінь, який сприяє інтелектуальному розвитку, допомагає у концентрації уваги та покращує інтуїцію. Вважається, що аметист також захищає від негативних енергій та допомагає у вирішенні емоційних проблем.
  • Аквамарин – камінь, що символізує спокій, мир і ясність розуму. Він може допомогти дитині бути спокійною та зосередженою.
  • Гранат – сприяє здоров'ю, енергійності та витривалості. Вважається, що цей камінь може захистити свого власника від злих думок та намірів.

Раніше “Апостроф” вже писав про великий піст у 2024 році за новим календарем.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

Коли Благовіщення у 2024 році: дата за новим церковним календарем