RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Обретіння голови Івана Предтечі 2024: історія свята, головні традиції та заборони

У 2024 році віряни відзначатимуть інакше день на честь першого і другого віднайдення (обретіння) голови Іоанна Предтечі у зв'язку з переходом на новоюліанський календар. Це свято присвячене Іоанну Хрестителю, який передбачив пришестя Спасителя і хрестив його у водах річки Йордан. Його ще називають Іванів День.

"Апостроф" розповідає про нову дату, історію свята та традиції.

Читайте також: Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Нова дата свята

Українці відзначатимуть свято обретіння голови Івана Предтечі у 2024 році 24 лютого, а не 9 березня, як було раніше. Дати дещо змістилися, оскільки Православна церква України з 1 вересня 2023 року перейшла на новоюліанський календар.

Відповідне рішення стало історичним, адже кілька століть українська церква мала юліанське літочислення, а це - один з елементів російської церковної традиції.

Історія свята

За євангелією, Іван передбачив пришестя Спасителя, а згодом хрестив Ісуса у водах річки Йордан.

Цей пророк викривав багатьох грішників, зокрема, царя Ірода, який взяв за дружину наречену свого брата, Іродіаду. Жінка не змогла пробачити Іванові приниження, і підмовила власну дочку Соломію попрохати в Ірода голову цього пророка.

Як свідчать перекази, Соломія дуже гарно танцювала на святі, тому Ірод вирішив виконати її прохання – пророка, який був ув'язнений у в'язниці, стратили. Проте Іродіада заборонила ховати голову Івана разом з його тілом, а сховала у своїй кімнаті.

В традиції Православної церкви є перекази про три обретіння глави Іоанна Хрестителя, в честь них встановлені окремі святкування.

Вперше та вдруге знайшли голову в часи заворушень, що були викликані засланням Івана Златоуста, голову пророка перенесли з Константинополя до Емеси. Згодом через набіги сарацин – у Комани. Там в часи іконоборства сховали в землю.

Після того, як відновилося іконопочитання Константинопольським собором 842 року, патріарх Ігнатій у молитві отримав вказівку на те, де може бути голова Івана Хрестителя. Він розповів це імператору Михайлу ІІІ, а той відправив посольство у Комани. Там і знайшли голову пророка. Згодом голову перенесли у Константинополь, де поклали до придворної церкви. Водночас, частину святині зберігають на Афоні.

Традиції цього дня

Цього дня бажано сходити в церкву і звернутися до Господа з молитвою про прощення гріхів, також варто сходити на сповідь і прийняти таїнство причастя. Вважається, що молитви за здоров'я і зцілення в день Віднайдення Голови Іоанна Предтечі - одні з найбільш дієвих.

За повір'ям, у цей день Господь може позбавити головного болю, відкрити розум для світлих думок. Корисно зібратися за одним столом всією сім'єю, поїхати в гості до далеких родичів. Цього дня треба проявляти турботу та дарувати подарунки. Багато людей хрестять дітей у це свято.

Проте якщо нема можливості сходити у церкву, можна поставити свічку за хворих чи просто помолитися про зцілення вдома.

Заборони у це свято

Цього дня не можна користуватися гострими предметами, різати, пиляти щось.

Також не можна подавати частування на таці. Оскільки вважається, що саме так голова пророка була піднесена Соломії.

Окрім того, не можна співати та танцювати.

Заборонено їсти круглі червоні продукти.

Раніше "Апостроф" публікував новий церковний календар на 2024 рік.

  • Вас також може зацікавити:

День Святого Юрія 2024: коли святкуємо за новим календарем

Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список

Чи можна вірянам ненавидіти росіян? Філарет пояснив слова з Біблії про любов до ворога