RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як змінять підходи до бронювання від мобілізації: відповідь нардепа

У законопроєкті щодо мобілізації в Україні, який вніс Уряд на розгляд Верховної Ради, буде розширена категорія працівників, яких можна забронювати.

Про це, як пише "Обозреватель", розповів член парламентського комітету з питань нацбезпеки Федір Веніславський.

За його словами, після ухвалення парламентом нового закону про мобілізацію особи, які раніше мали право на відстрочку, натомість отримають статус заброньованих.

Читайте: Стосується усіх чоловіків: у Раді відповіли про мобілізацію депутатів

Як приклад обранець привів Нацполіцію та місцеву владу. "Ми домовилися, що всі поліцейські стають заброньованими, а не отримують право на відстрочку", - розповів депутат. Така сама схема, зазначив він, діятиме й в органах державної влади та місцевого самоврядування. Тобто, якщо це керівники центральних органів влади, категорії А, бронюється 100 посадовців. Якщо ж це категорії Б та В держслужбовців, тоді бронь надається 50% військовозобов'язаних, – розповів він.

Як зазначив нардеп, також передбачається перегляд підприємств та організацій, які зможуть бронювати своїх співробітників, й саме новий закон має визначати критерії та рамки можливості бронювання. "Тобто які саме підприємства, організації, які є критично важливими для функціонування держави та життя населення. Вони мають отримати право на бронювання", – пояснив Федір Веніславський.

Також Веніславський додав, що є й інший бік цього процесу, коли бронь мають працівники установ, які точно не є критично важливим для функціонування держави. Проте, на його думку, це питання, яке повинен вирішити саме уряд.

Нагадаємо, раніше ми писали, що при п’яти мільйонах українців мобілізаційного ресурсу служити у війську готові вдвічі менше громадян.

  • Читайте також:

Чи будуть блокувати рахунки ухилянтам: нові деталі законопроекту про мобілізацію

Як в Україні ухиляються від мобілізації: нардеп назвав один з популярних варіантів

Українці зможуть оновити облікові дані без відвідання ТЦК: що треба знати