RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Будьте обережні з грошима: яке свято 23 березня і що заборонено робити

23 березня Україна відзначає за новим церковним календарем день пам'яті преподобномученика Никона Сицилійського, а також преподобного Никона, що був Києво-Печерським ігуменом. В цей день краще обережно поводитись з грошима та відмовитись від пліток.

Тому далі "Апостроф" з посиланням на УНІАН розкаже, що сьогодні не варто робити, а яких планів краще дотримуватись.

Читайте також: Великий піст 2024: календар харчування у березні, квітні та травні

Історія Никона Сицилійського

23 березня є днем вшанування пам'яті святого Никона Сицилійського, єпископа. Життєвий шлях Никона Сицилійського розпочався у III столітті в Неаполі. Батько був прихильником язичництва, а мати сповідувала християнство. Спочатку Никон слідував язичницьким традиціям і проявляв себе як мужній воїн. Під час однієї із битв, коли його загін опинився в оточенні, Никон згадав навчання матері про молитву, звернувся до Бога з проханням про порятунок, обіцявши при цьому прийняти християнство.

Після дивного врятування він відправився на гору Ганос біля Мармурового моря, де і прийняв хрещення, а згодом і чернецькі постриги. Никон був висвячений в сан єпископа. Керуючись порадою попереднього настоятеля монастиря, Никон разом із 190 ченцями переїхав на Сицилію, де до них приєдналися ще дев'ять чоловіків. Там заснували монастир та облаштували життя.

Історія Никона Києво-Печерського

Никон Києво-Печерський, який жив у 11 столітті, був учнем засновника Києво-Печерського монастиря, преподобного Антонія. Він виконував обряд постригу для всіх, хто приходив, включно з придворними князя Ізяслава, що спричинило гнів правителя.

Внаслідок цього конфлікту, Никону довелося залишити монастир і відправитися на півострів Тмутаракань. Там він заснував монастир на честь Пресвятої Богородиці та продовжив аскетичне життя, зібравши навколо себе групу послідовників. Пізніше Никон повернувся до Києво-Печерської лаври, де його вибрали настоятелем.

Прикмети

В цей день особливу силу мають наступні прикмети:

  • спекотний день та холодна ніч - буде гарна погода;
  • перший весняний грім - літо буде дощовим і холодним;
  • ясне зоряне небо - завтра буде морозний день;
  • у берези багато соку - до дощового літа;
  • у річці води не додається - до спекотного літа.

Що не можна робити

Сьогодні краще уникати пліток, не варто вихвалятись чи заздрити, засуджувати чи обговорювати. Крім того, не можна відмовляти в допомозі тому, хто її потребуватиме.

В цей день не варто влаштовувати безлад чи розгардіяш. Вважається, що чим більше бруду та пилу вдома – тим менше грошей буде в житті.

Також не можна класти гроші на видноті, це може призвести до скрутного фінансового становища. Ті, хто сьогодні планував підстригтись чи пофарбувати волосся, краще перенести плани на завтра.

Що краще зробити

В цей день заведено садити яблуні, горобину, смородину та інші ягідні кущі.

Крім того, сьогодні віряни моляться святим та просять сили для подолання всіх труднощів.

Також є традиція в цей день проводити прибирання в будинку, а якщо це приватний будинок – то і в садку та на городі. Ввечері варто добре скупатись.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про традиції та головні заборони до Дня сорока святих.

  • Вас також може зацікавити:

Вербна неділя 2024: дати свята у православних та католиків

Священик пояснив, як харчуватися у Великий піст: що можна і не можна їсти

Коли Трійця в 2024 році: чи зміниться дата і що треба знати про свято