RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як з'явились в українській мові слово "велосипед" та "ровер"

Українська мова має велику кількість запозичених з інших мов слів. Зокрема, це стосується слів "велосипед" та "ровер". Історія цих термінів у українській мові відображає не лише лінгвістичну адаптацію, але й культурні та історичні зміни, що відбувалися в тогочасному суспільстві.

Тому далі "Апостроф" з посиланням на Facebook-канал “Веловсесвіт" розкаже, звідки в українській мові з’явилося слово "велосипед" і "ровер".

Читайте також: Як правильно казати "чолка" українською: є два гарних варіанти

Перші велосипеди, що з'явилися на ринку західних областей України, були зроблені британською компанією Starley & Sutton, а згодом — Rover.

У 1880-х роках доступні моделі були в основному небезпечні пенні-фартинги або триколесні велосипеди з одним високим колесом. Розвиток стався у 1885 році, коли Джон Кемп Старлі започаткував виробництво велосипедів Rover з двома колесами однакового розміру та заднім ланцюговим приводом, які історики часто називають першими сучасними велосипедами.

Термін "rower" у польській мові, що зараз є стандартною назвою для велосипеда, також має коріння в назві компанії Rover. Це слово замінило попередній термін "bicykl", що походив від англійського "bicycle" і стосувався моделей з колесами різного розміру. Аналогічно, слова "ровар" (у білоруській мові) та "ровер" (у західноукраїнській говірці) походять від назви цієї компанії. В минулому на заході України також використовувалися терміни "колесо" та "біцикль" для позначення велосипеда.

Слово "велосипед" увійшло в українську мову через французьке "vélocipède", яке активно вживалося в Європі у 1860-70-х роках. Хоча в Європі та Америці пізніше з'явилися терміни "bicyclette" і "bicycle", в Україні слово "велосипед" залишилося у вжитку, поступово поширившись по всій країні. Хоча в західних областях, особливо в сільській місцевості, термін "ровер" досі часто можна почути.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які є синоніми до слова "майстер" українською мовою.

  • Вас також може зацікавити:

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як ще сказати українською "автограф": існують декілька синонімів

"Редко, но метко": як правильно сказати українською

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!