RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Покарання для ухилянтів: коли можуть накласти штраф на чоловіків, що були обмежено придатними

Істотне посилення покарання за порушення правил військового обліку не означає, що чоловікам, які до 4 травня 2024 року мали статус обмежено придатних до військової служби, не зможуть виписати штраф, доки вони не пройдуть повторну ВЛК протягом 9 місяців. Тобто до 4 лютого 2025 року.

Про це повідомляє "Перший Західний".

Читайте також: Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

"Законодавством встановлена адміністративна і кримінальна відповідальність за різні види порушень, в тому числі, за порушення обліку військовозобов’язаних і порушення у сфері мобілізаційної підготовки. Про це йдеться як в Кодексі про адміністративні правопорушення, так і в Кримінальному кодексі України", - розповів адвокат.

За його словами, в Кодексі про адміністративні порушення є дві статті - ст. 210 Порушення військовозобов’язаними, призовниками, резервістами правил військового обліку і ст. 210-1 Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію. В Кримінальному кодексі є дві статті - ст. 336 Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на військовий період, на військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період і ст. 337 Ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

"Відтак, варто розуміти, що законодавство розмежовує поняття адміністративного і кримінального злочину, і про ухилення йдеться в Кримінальному кодексі, тобто, діяння особи мають носити суспільно небезпечний характер. І лише суд може винести вирок, визнавши особу ухилянтом. З 18 травня, коли набуде чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік, варто буде розрізняти два поняття для військовозобов’язаних - оновлення та уточнення даних, тобто, це не одне і те ж. Цей закон зобов’язує військовозобов’язаних за 60 днів - до 18 липня - здійснити уточнення даних, йдеться про уточнення адреси проживання, номеру телефону, електронної пошти та інші персональні дані. Це можна зробити особисто в ТЦК, особисто через ЦНАПи і в електронному кабінеті військовозобов’язаного, який повинен запрацювати з 18 липня. Всі ті особи, які не змогли чи не захотіли виконати обов’язок і не уточнили дані, після 18 липня будуть вважатися порушниками законодавства про військовий облік і їх можуть притягнути до адміністративної відповідальності по ст.. 210 Кодексу про адмінпорушення, а також можуть покарати шляхом накладення штрафів , - пояснив юрист.

Він наголосив, що співробітники ТЦК після 18 липня будуть складати вже не протокол, а постанову про притягнення до адмінвідповідальності по статті 210 і статті 210-1.

"В ситуації, коли йдеться про чоловіків, які до 4 травня 2024 року мали статус обмежено придатних до військової служби, встановлюється термін у 9 місяців з метою проведення повторного медичного огляду і протягом цього часу ці військовозобов’язані не можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Тому ця норма закону не дозволяє накладати штрафи на чоловіків цієї категорії військовозобов’язаних до 4 лютого 2025 року", - додав юрист .

Раніше "Апостроф" писав, якими будуть нові правила мобілізації з 18 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

Штрафи будуть заочними: що ще готують ухилянтам в Україні

Тюрма не загрожує: в Раді зменшили покарання для ухилянтів

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.