RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

22 вересня

Всі новини

Україна вже готується до нового опалювального сезону: які є плани крім відновлення зруйнованої ТЕЦ

В Україні до початку нового опалювального сезону мають з’явитися сотні малих енергоустановок, які складуть мережу розподіленої генерації.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Читайте також: Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів

Зокрема, такі енергооб’єкти з’являться у Харкові, який через ворожі ракетні атаки залишився без теплоелектроцентралі.

"Розроблена комплексна програма, яка передбачає різні варіанти розвитку подій. В планах є, звичайно ж, і відновлення зруйнованої ТЕЦ. Водночас планується реалізація альтернативних проєктів будівництва близько сотні невеликих об’єктів, які будуть забезпечувати, як подачу тепла, так і виробництво електроенергії. Ці об’єкти будуть інтегровані в наявну міську інфраструктуру і, в разі необхідності, зможуть забезпечувати життєдіяльність міста", - повідомив Юрій Бойко.

За його словами, вже сьогодні є домовленості з нашими іноземними партнерами щодо надання майже половини необхідного обладнання в якості гуманітарної допомоги.

Проєкти розподіленої генерації існують і в інших містах України, проте поки що це ще не та кількість, яка здатна суттєво вплинути на енергетичну безпеку в масштабах країни.

"Один енергоблок на великій тепловій станції має потужність 200-300 мегават. Припустимо, що середня потужність установки складає 5 мегават. Це означає, що для компенсації потужності тільки одного втраченого блоку ТЕС нам треба побудувати 40-60 об’єктів розподіленої генерації. А для того, щоб компенсувати всі 8 гігават втрачених потужностей, таких об’єктів знадобиться 1600", - пояснив Бойко.

За його словами, таку кількість проєктів нереально реалізувати в цьому році.

"Тому для того, щоб енергосистема, і взагалі держава, встояли наступної зими, нам треба рухатися одночасно в декількох напрямках, - сказав він. - Потрібно активно будувати розподілену генерацію, але водночас робити все можливе, щоб відновити роботу зруйнованих електростанцій і забезпечити їх захист за допомогою сучасних систем ППО".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що росіяни знищили ТЕЦ-5 у Харкові.

  • Вас також може зацікавити:

Удар по ДніпроГЕС, чим загрожує зупинка електростанції Україні

Коли у Харкові зможуть відновити енергопостачання: в "Укренерго" назвали термін

Чи буде підвищення тарифів після атак росіян: відповідь Міненерго