RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

День, коли моляться Богородиці: яке свято 2 червня і що заборонено робити

У неділю, 2 червня, за новим церковним календарем, православні українці вшановують пам'ять Києво-Братської ікони Божої Матері, а також згадують святителя Никифора сповідника, патріарха Константинопольського, відомого ще як Никифор Дубодер.

"Апостроф" розповідає про історію цих пам'ятних дат для вірян та які є прикмети і традиції 2 червня.

Читайте також: Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Історія Києво-Братської ікони Божої Матері

Києво-Братська ікона Божої Матері знаходилася у Борисоглібській церкві у Вишгороді на Київщині. У 1654 році відбулося чудесне явлення цієї ікони, проте через вісім років храм зруйнували. Ікону і святі мощі врятували: святиню пустили Дніпром, а мощі Бориса та Гліба приховали під спудом. Річка винесла ікону до берега Подолу у Києві, там її урочисто занесли в Братський монастир. У 1919 році монастир закрили, а ікону вважали загубленою.

Згодом з'ясувалось, що у 1926 році список образу (початку XVIII століття) передали у музей на території Києво-Печерської лаври. Зараз він перебуває у Національному художньому музеї України.

Історія святителя Никифора

Святитель Никифор жив у другій половині VIII століття у Константинополі. Він вивчав Святе Письмо і читав духовні книги. Коли до влади прийшов імператор Лев IV, чоловік став царським радником, але й надалі вів суворе та доброчесне життя, а також захищав шанування ікон.

За імператора Костянтина VI скликали Сьомий Вселенський Собор, який засудив іконоборчу єресь. Никифор виступив на Соборі від імені імператора на захист ікон, а після залишив посаду та оселився неподалік Босфору на самоті. Там він заснував монастир і сам прийняв чернечий постриг.

Згодом Никифора обрали патріархом Константинопольським. Проте імператор-іконоборець Лев Вірменин заслав патріарха на віддалений острів Проконніс у Мармуровому морі, де він і помер. Його нетлінні мощі наразі тримають у соборній церкві Святої Софії у Константинополі.

Прикмети на 2 червня

  • Якщо вранці душно, то незабаром буде негода;
  • Якщо вночі співає соловей, то наступного дня буде сонячно;
  • Якщо цього дня пішов дощ, то буде бідний урожай зернових;
  • Якщо ворони гомонять, то незабаром очікується похолодання чи опади.

Традиції на 2 червня

Цього дня моляться Богородиці та Києво-Братській іконі Божої Матері, яких просять про захист рідної землі, добро та любов.

Наші пращури також вірили, якщо 2 червня незаміжні дівчата сплетуть вінок та носитимуть його протягом дня, то біля них вже незабаром будуть витися залицяльники.

Заборони на 2 червня

Заборонені конфлікти, нецензурна лексика, наклепи, жадібність, заздрість, зневіра.

Також не можна укладати угоди, інакше є ймовірність втратити велику суму коштів. Водночас не бажано йти на кладовище, інакше у будинок із собою можна принести негативну енергетику.

Раніше ми публікували календар свят та вихідних у червні.

  • Вас може зацікавити:

Коли святкуємо Трійцю в 2024 році: чи зміниться дата і що треба знати про свято

Червень з рекордами: яка погода буде у перший місяць літа

День батька 2024: дата свята і найкращі ідеї для подарунка найріднішим