RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

30 червня

Всі новини

Чи можуть мобілізувати зі стійкою депресією: нюанси законодавства

Юристи пояснили, чи мобілізують в армію чоловіків з вираженим тривожно-депресивним розладом.

Про це йдеться на порталі b2bconsult.

Читайте також: Нові статуси для обмежено придатних: хто з них зможе виїхати за кордон

З відповідним питанням звернувся чоловік призовного віку. Він розповів, що має діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан". Зауважив, що такий діагноз входить до переліку хвороб за статтею 17 "а".

"Що мене може очікувати при проходженні ВЛК? Чи спишуть мене з військового обліку чи дадуть обмежено придатного?", - йдеться на порталі.

Юристи пояснили, що згідно з пунктом 75 "Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", затвердженого урядовою постановою №560 від 16.05.2024 р., придатність людей призовного віку до військової служби за станом здоров’я визначається кожним лікарем індивідуально.

Порадили під час проведення медогляду повідомити членам ВЛК (невропатологу та психіатру) про такий діагноз, надавши всі медичні документи та попросивши ознайомитися з медичними записами.

Фахівці зауважили, що згідно з Розкладом хвороб (додаток 1), діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан" дійсно підпадає під пункт "а" статті 17. Тобто, ВЛК повинні визнати непридатним до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку.

"До пункту "а" належать ПТСР з вираженою симптоматикою та прогредієнтним типом перебігу, виражений тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, виражений генералізований тривожний розлад, виражений обсесивно-компульсивний розлад, тяжкий депресивний епізод без психотичних симптомів, тяжкий депресивний епізод з психотичними симптомами, депресивні епізоди, ускладнені суїцидальними спробами, суїцидальними намірами, аутоагресивною поведінкою, які не піддаються лікуванню, з тривалістю хворобливих проявів понад 3 місяці з моменту виникнення клінічних хворобливих проявів", - пояснили юристи.

Проте визначати ступінь придатності до служби мають право виключно лікарі, адже юристи не мають медичної освіти для надання такої оцінки.

"Тому раджу все-таки перед ВЛК порадитися з лікарем-невропатологом та лікарем-психіатром, які Вас лікували, в тому числі поцікавитися чи всі медичні записи по вашому обстеженню та лікуванню внесені в ЕСОЗ", - додали фахівці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли військовозобов'язаним треба проходити ВЛК.

  • Вас також може зацікавити:

Подача заяви на відстрочку від мобілізації: є новий позитивний нюанс для військовозобов’язаних

В Україні розширили перелік підстав для звільнення з ЗСУ: що зміниться з 1 червня

Оновлення даних військовозобов’язаними: коли треба приходити до ТЦК і коли не обов’язково

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.