RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Активність населення і олігархів: названі фактори, від яких залежить масовість протестів в Україні

Масовість протестів, які в Україні можуть бути організовані, зокрема, екс-президентом Грузії і колишнім главою Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Міхеїлом Саакашвілі, буде залежати від активності самого населення, підтримки олігархів і зовнішньополітичної ситуації.

Про це "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

За його словами, середина жовтня буде небезпечним часом.

"Дійсно, можуть бути дуже серйозні провокації, ситуація може піти за різними напрямками. Але поки складно говорити, до чого це може привести, тому що немає розуміння, скільки ж людей може піднятися у відповідь на ідеї і пропозиції, які озвучує Саакашвілі", - зазначив Петренко.

Він уточнив, що у Саакашвілі зараз немає великого доступу до медіаресурсів, і він працює в регіонах, на мітингах, але це зовсім не те охоплення, яке можуть дати засоби масової інформації. При цьому в соціальних мережах також не можна побачити велику активність.

"Можливо, це наслідок превентивних дій самої влади, яка не дає розгоратися антиурядовим виступам", - уточнив експерт.

За його словами, ситуація буде залежати від декількох факторів.

"Перший фактор - це активність населення. Хоча рівень протестних настроїв у населення досить високий, все ж є стримуючі фактори - війна, агресія Російської Федерації, диверсії на всій території України. Але всяке може бути. Якщо станеться ще якась дуже серйозна подія, що стосується антикорупційних дій, це може стати додатковим стимулом (до протестів). Тоді дійсно Саакашвілі зможе зібрати велику кількість людей", - упевнений Петренко.

Другим таким фактором є підтримка олігархату. Експерт уточнив, що в даний час формуються дві основні групи олігархів.

"Перша - Пінчук і Ахметов, які більше орієнтовані на Банкову, на співпрацю, на збереження статус-кво. І інша група - Коломойський, Фірташ, Онищенко, Льовочкін. У них трохи інші погляди, вони б хотіли поміняти владу, оскільки їх позиції в Україні зараз дуже слабкі. Україна для них завжди була сферою заробітку грошей. Важлива також їх позиція, їх підтримка - чи буде вона реалізована зараз або вони будуть чекати інших моментів", - вважає Петренко.

Він додав, що також потрібно дивитися на зовнішньополітичну ситуацію, позицію наших західних партнерів, наскільки вони готові до можливих змін в Україні і чи готові зберегти свою підтримку в разі цих змін.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Саакашвілі і не тільки готують Порошенку гарячі дні: найнебезпечніша дата".