RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Була спланована кампанія: Білецький розповів, хто і як розвалив добровольчий рух в Україні

Криза в добровольчому русі в Україні спровокована масштабною пропагандистською кампанією з боку влади.

Про це в третій частині інтерв'ю "Апострофу" заявив засновник і екс-командир полку "Азов", нардеп, лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький.

"Для мене це (розвал добровольчого руху, - ред.) величезна трагедія. І для цього є не внутрішні причини, а виключно зовнішні - величезна пропагандистська кампанія проти добровольчих батальйонів, спроба підкупу деяких людей", - зазначив він.

Разом з тим, Білецький підкреслив, що і порушення закону, які були здійснені добровольцями, точно так же могли бути зроблені бійцями ЗСУ, співробітниками МВС і СБУ.

"Якщо інші теми - про поліцію, щодо таких же ситуацій, які траплялися в армії, - це звичайна річ, то в добровольчому русі це виявилося катастрофою. Тому я абсолютно точно знаю і розумію, що це була централізована чітка спланована кампанія", - сказав він.

Білецький вважає, що за цією кампанією могла стояти Адміністрація президента України.

"Генштаб - не політична структура. Генштаб підпорядковується президенту. Тому, думаю, що це позиція Адміністрації президента, президента особисто", - уточнив він.

Нардеп додав, що ця кампанія катастрофічно вплинула на добровольчий рух.

"Добровольчий рух базувалася не на грошах, не на стійких структурах, не на кар'єрному зростанні. Він базувався на моральній складовій. Люди йшли через свої моральні і світоглядні принципи... А їх почали через декілька випадків оголошувати покидьками і злочинцями... Вдарили по найболючішому місцю. Не по зарплаті, не по кар'єрі, не по званню, вдарили по тому, на чому вони трималися", - сказав Білецький.

За його словами, в рядах добровольців були і бізнесмени, і ресторатори, і ІТшники.

"Їх не цікавили звання, їх не цікавили подібні речі. А з ними обійшлися так", - підкреслив нардеп.

Білецький додав, що багато в результаті цієї кампанії відчули себе покинутими.

"На превеликий жаль, весь добровольчий рух зараз дуже сильно дезорганізований. Я знаю, що в деяких батальйонах залишилися 15-20 осіб з 2014 року. У "Азові" з 600 осіб, які в 2014 році служили, залишилося майже 300", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Андрій Білецький: Трохи часу - і ми обов'язково всіх посадимо". "Андрій Білецький: Трохи часу - і ми обов'язково всіх посадимо".

Попередню частину інтерв'ю читайте тут: "Андрій Білецький: Є тільки один шлях повернення Донбасу".