RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

На Заході розповіли, що загрожує Україні через прихід проросійських сил в парламент Австрії

Західні експерти вважають, що перемога Австрійської народної партії під керівництвом Себастьяна Курца на виборах до парламенту Австрії може мати ряд неприємних наслідків, зокрема для України.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Відзначається, що Курц на посаді канцлера стане наймолодшим в світі лідером держави, при цьому в коаліцію будуть включені праві популісти з Австрійської партії свободи, євроскептичні і проросійські сили. Це викликає побоювання з приводу того, як формування такого уряду вплине на політику Австрії, зокрема в українсько-російському питанні.

Так, німецький політолог, співробітник київського Інституту євроатлантичного співробітництва Андреас Умланд вважає, що наслідки спрогнозувати досить складно.

"Партія свободи - це дійсно чітко проросійська партія. І її зв'язки з РФ не обмежуються міжпартійною угодою з "Єдиною Росією". Партія, настільки близько пов'язана з Кремлем, ще ніколи не ставала частиною уряду. Мабуть, вирішальне питання - чи зможе вона отримати міністерство закордонних справ", - сказав він.

За словами Умланда, якщо партії не вдасться цього зробити, то зовнішньополітичний курс Австрії визначатимуть консерватори, і способи впливу цієї правопопулістської партії будуть обмежені.

У свою чергу, запрошений науковий співробітник Інституту гуманітарних наук у Відні і дослідник європейських ультраправих рухів Антон Шеховцов впевнений, що Україні не варто очікувати якихось істотних змін.

"Я думаю, буде продовження нинішньої політики. Якщо консерватори залишать за собою міністерство закордонних справ, Австрія буде йти в руслі політики німецько-французького блоку. У Партії свободи тоді не буде важелів, щоб впливати на позицію Австрії в цьому питанні. Австрія не та країна, яка стане спойлером для загальної політики ЄС щодо Росії, не порушуватиме питання скасування санкцій - це не в політичній культурі Австрії", - підкреслив він.

Таким чином, єдине питання, яке обіцяє стати наріжним каменем у діалозі Австрії з іншими членами ЄС і керівництвом Євросоюзу, - це обмеження імміграції.

У той же час, на думку Умланда, те, що Себастьян Курц як голова ОБСЄ бував на Донбасі, дійсно є позитивним фактом.

"Можна тільки сподіватися, що ці знання дали йому реалістичну картину того, що там відбувається. Але він настільки молодий політик, що сказати однозначно щось про те, як він буде вести себе як канцлер, складно. Тим більше, що російський вплив не тільки на Партію свободи, а взагалі в австрійській політиці - значний. Через всілякі, перш за все економічні, канали. Сподіваюся, що в зовнішній політиці він буде під впливом Європейської народної партії - мабуть, найбільш проукраїнської сили в Європейському парламенті, в яку входить і його партія - і не зможе вийти далеко за рамки її позицій", - додав політолог.

Відзначається, що в іншому випадку і так політично непроста для Києва країна може стати ще більш складним партнером.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Радикальні друзі Москви йдуть до влади в Європі: головна небезпека для України".