RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Довести буде складно: експерти вказали на проблему з ініціативою покарання за заперечення війни з Росією

Якщо законопроект №7354, згідно з яким в Кримінальному кодексі України повинна з'явитися нова стаття 442-1 "Публічне заперечення факту військової агресії РФ щодо України", переросте в діючий закон, то на практиці в судах довести заперечення агресії буде досить складно.

Про це "Апострофу" заявили юристи.

Наприклад, буде важко встановити, "сварка побратимів", як називає війну на Донбасі Іван Дорн, - це заперечення агресії чи ні?

"Заперечення - вербальне або непряме, вимагає проведення лінгвістичної експертизи. Адже заперечувати можна як прямим текстом, так і приховано або побічно. Якщо заперечення непряме, потрібна лінгвістична експертиза. Але мені здається, що цей законопроект не набере достатньо голосів для того, щоб стати чинним законом", - вважає юрист-кримінолог Анна Маляр.

У свою чергу, директор ДП Українське бюро лінгвістичних експертиз Богдан Ажнюк зазначив, що будь-яка деталь в мові, на перший погляд, незначна для непрофесіонала, для вченого може виявитися важливою.

"І від цього буде залежати висновок експерта", - підсумував він.

У той же в експертному середовищі серед правозахисників розкритикували ініціативу парламентських "фронтовиків".

"Мені здається, що приймати законопроект не потрібно, оскільки це буде змушувати людей відмовчуватися. Коли є дискусійне питання, нехай навіть опоненти зовсім не праві, все одно, вони повинні мати можливість висловити свою точку зору, якщо тільки вони не закликають до насильства і війни", - сказав відомий правозахисник Євген Захаров.

Він нагадав, що в теорії прийняття рішень є метафора про дерево: систему прийняття будь-яких рішень можна представити у вигляді дерева, де роль коренів грає інформація, роль стовбура - політика, а роль крони - право.

"Чим більш повної буде інформації, яка приходить в суспільство, тим краще коріння будуть живити стовбур і тим більш пишною буде крона у дерева і рішення будуть більш точними і обгрунтованими. Коли ми забороняємо корінню живити дерево, тобто забороняємо щось говорити, якість дискусій стає нижчою, і дерево починає гинути. Тому подібні пропозиції методологічно невірні", - підсумував Захаров.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні хочуть саджати за заперечення війни з Росією: що з цього вийде".