RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Влада Грузії не хоче його повернення: Бурджанадзе оцінила перспективи екстрадиції Саакашвілі

Грузинський політик, лідер опозиційного "Демократичного руху", екс-глава парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе заявила, що в її країні не хочуть екстрадиції лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі.

Про це вона заявила в інтерв'ю "Апострофу".

За словами Бурджанадзе, швидше за все, ніякої екстрадиції не буде.

"По-перше, цього не допустять американці. По-друге, він вже не є громадянином Грузії. По-третє, якщо ви звернули увагу, коли він був затриманий, з боку грузинської влади ніхто особливо не рвався, щоб його передали в Грузію. У Грузії ніхто вже не хоче, щоб його екстрадували, грузинська влада не хоче Саакашвілі в Грузії", - сказала вона.

Бурджанадзе уточнила, що в Грузії Саакашвілі створить більше проблем. Крім того, справа, яку було порушено проти нього, затріщить по швах, в цьому теж є велика проблема ефективності влади.

"З самого початку, коли проти Саакашвілі порушили кримінальну справу, я говорила про те, що порушити кримінальну справу щодо покупки якихось піджаків і пальто за рахунок держбюджету проти президента, який як би включив країну в заздалегідь програну війну, який втратив 20% території країни, який створив злочинний режим з політичними в'язнями, - це просто фарс", - додала вона.

Політик уточнила, що саме тому Саакашвілі не боїться того, що, навіть якщо його екстрадують, його може чекати відповідальність. Якби справа була порушена стосовно створення злочинного режиму або програної війни і втрати території, тоді він був би не такий спокійний.

Разом з тим, Бурджанадзе зазначила, що на початку його правління були зроблені певні позитивні кроки. Був створений серйозний державний апарат, він був зменшений в три рази і став більш ефективним. Крім того, були інфраструктурні проекти, особливо в перші роки, будівництво доріг, вирішення проблем з електрикою, підвищення пенсій, зарплат, боротьба з корупцією.

"Хоча це була більше боротьба з хабарництвом, так як корупція на високому рівні залишилася дуже серйозна, але хабарі були викорінені. Десь до початку 2006 року все було позитивно, я маю на увазі реформи і так далі, вони переважували негативи. Але потім, коли почалися масові порушення прав людини, коли Саакашвілі підпорядкував собі всі структури - медіа, правосуддя, прокуратуру - шальки терезів різко пішли в сторону негативу", - сказала вона.

У той же час Бурджанадзе підкреслила, що питанням залишається те, якою ціною це було зроблено.

"Так, можна сказати, що були зроблені певні позитивні кроки під час правління Саакашвілі, але якою ціною? Коли це робиться ціною приниження людської гідності, ліквідації абсолютно невинних людей, коли це робиться ціною втрати території, тоді гріш ціна цим реформам", - підсумувала вона.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна не видасть Саакашвілі Грузії з трьох причин - Ніно Бурджанадзе".