RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

"Кремлівський список" США: Піонтковський вказав на важливу деталь, яку не помітили в Росії

У Росії, коментуючи "кремлівський список" США, не звернули уваги на одну дуже важливу деталь: є закрита частина доповіді, в якій є кілька інших імен.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

За його словами, реакція російської громадськості на публікацію американським Мінфіном доповіді, в яку потрапили 210 російських політиків і великих бізнесменів, дуже дивна - починаючи від вищого керівництва і закінчуючи всіма пропагандистами на різних шоу.

"У Москві є відчуття ейфорії. Мовляв, проскочили, хоча за день до цього була паніка і істерика. З одного боку, відкритий список виглядає як телефонний довідник, а з іншого боку, американці офіційно підкреслили, і раніше про це говорилося, що це не санкції, а список впливових осіб в Росії", - зазначив Піонтковський.

Він уточнив, що в США багато людей, які домагалися появи олігархів в цих списках, були досить розчаровані.

"Той же [один з авторів "кремлівського списку"] Андерс Аслунд та інші говорили: "А де ж реальні санкції?", "Цей список занадто загальний" і так далі", - сказав політолог.

Піонтковський додав, що закрита частина доповіді США складається з 100 сторінок, і в ній міститься докладна інформація про кожного з 210 фігурантів списку.

"Тобто розмір статку кожного, джерела доходу, включаючи детальний аналіз найближчих і не тільки родичів, так званий індекс корупції, тобто зрощення з владними інститутами, детальний перелік всіх їх активів, наявних в США. Вся ця сама вбивча для всіх інформація, яка роками збиралася американською фінансовою розвідкою, міститься в другій, закритій частині доповіді", - підкреслив він.

За словами Піонтковського, в такому випадку далі ніяких санкцій не потрібно.

"Коли є така інформація про цих людей, то вони автоматично потрапляють під існуючі американські закони про боротьбу з відмиванням капіталів, здобутих злочинним шляхом. І всі прекрасно знають, що обсяг цих російських капіталів дорівнює одному трильйону доларів. Тому опублікування в закритій частині доповіді убивчої інформації про цих людей відкриває шлях до застосування американського законодавства, тобто до заморожування і конфіскації цих активів. Це основна загроза і основний удар по тих людях, які внесені в цей список", - сказав він.

Політолог підкреслив, що всі, хто потрапив в американський список, автоматично потрапляють під американське законодавство, тобто заморожування і конфіскацію своїх активів.

"Вони (російська еліта, - ред.) не розуміють і дуже сподіваються на двох людей: [президента США] Дональда Трампа і [держсекретаря] Рекса Тіллерсона. Весь американський військово-політичний істеблішмент безкомпромісно налаштований щодо російського керівництва. Де раніше було видано, щоб в офіційний список ворогів вносилися такі прізвища як міністр закордонних справ (Сергій Лавров), міністр оборони (Сергій Шойгу) і все путінське політбюро? А двоє людей, яких в Росії вважають чи не агентами впливу, - то Трамп і Тіллерсон", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У США є серйозний удар для людей Путіна, на вулиці вийдуть сотні тисяч росіян - Андрій Піонтковський.