RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Ми йдемо по лезу: в Україні висловилися про покарання посібників бойовиків після звільнення Донбасу

Закон про колаборантів в Україні викликає великі сумніви, оскільки порушує питання з дотриманням прав людини.

Про це "Апострофу" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

"У мене великі сумніви з цього приводу. Весь час ми йдемо по лезу, з одного боку, маючи необхідність забезпечити безпеку країни, а з іншого боку, зробити так, щоб це не погіршило права людей", - зазначив він.

За словами Гримчака, сам закон про колаборацію - це досить цікаво.

"Я сам собі ставлю таке питання: який рівень колаборації, наприклад, у директора школи? Або у лікарів? "Улюблена" моя фракція в нинішній Верховній Раді "Самопоміч" пропонувала карати працівників бібліотек і тих, хто працює в дитячих садах. Так, вони фактично отримують гроші від окупанта, але, чесно кажучи, хіба це той рівень колаборації?" - сказав він.

У той же час заступник міністра підкреслив, що таке рішення буде не дуже добре прийнято багатьма союзниками України, тому що на Заході права людей - це досить серйозно.

Крім того, в Україні є закон про звільнення від відповідальності людей, які брали участь у подіях в окремих районах Донецької і Луганської областей. Він був прийнятий у 2014 році, але до цих пір не введений в дію, хоча одним з пунктів Мінських домовленостей було саме це. Там є перелік тяжких та особливо тяжких статей Кримінального кодексу України, на які цей закон не поширюється, тобто за які люди повинні нести відповідальність. Всі інші, хто співпрацював з окупаційною адміністрацією, просто з'являються, пишуть, умовно кажучи, зізнання і після цього звільняються від відповідальності.

"Мені здається, що, якщо десятки тисяч людей, які сьогодні отримують гроші від окупаційної адміністрації, перевіряти на рівень колаборації - ну ми просто потонемо в кримінальних справах. Сенсу в цьому я не бачу", - підсумував Гримчак.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Європі зробили важливий крок проти Росії, а Донбас потрібно звільняти тільки цілком.