RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Проблеми були і раніше: з'явилися несподівані деталі вибуху на навчаннях ЗСУ міномета "Молот"

Незважаючи на твердження представників Міноборони про те, що вибух міномета "Молот", який забрав життя трьох українських бійців, стався через людський фактор, військові говорять, що проблеми з цими мінометами виникали і раніше.

Про це повідомляє LB.ua.

За версією Міноборони причиною вибуху стало подвійне заряджання. Розірваний запобіжник від подвійного заряджання знайшли в 100 метрах від місця розриву. Як стверджують офіцери, які були на місці події, навіть після вибуху, пошкоджений запобіжник був в робочому стані. Раніше експерти вказували на те, що запобіжник міг бути знятий з міномета напередодні стрільб, як іноді для зручності і швидкості підзарядки роблять бійці. Однак поранені мінометники розрахунку стверджують, що запобіжник не знімали.

Відзначають, що наявність запобіжника теж не може бути гарантією від подвійного заряджання. Серед десятків рекламацій, які писали військові з різних підрозділів на завод "Маяк" виробникам "Молотів", є чимало скарг на те, що запобіжник або заклинює, або просто не спрацьовує.

Крім того, за словами бійців мінометної бригади, міномет М-120-15 "Молот", який вибухнув на полігоні, не витримав першого ж свого пострілу. Вони отримали гармату під час боїв під Авдіївкою, в 2016 році. Під час залпу лафет (тобто двунога, на яку спирається ствол) просто склався, ствол впав, і з внутрішньої його сторони, як розповідають очевидці, відбулася деформація - видимі "раковини" розміром приблизно 2-3 міліметри, які заважали проходу міни в канал стволу

У 2017 році міномет відремонтували і відправили назад бригаді, незважаючи на прохання військових замінити знаряддя. Після цього міномет успішно експлуатувався бригадою в зоні АТО і на навчаннях.

Нагадаємо, що вибух міномета "Молот" стався на Рівненському полігоні вранці 6 липня, - загинуло троє військових, а ще дев'ять отримали поранення.

Як повідомляв "Апостроф", серед причин вибуху на полігоні в Рівному розглядають людський фактор (подвійне заряджання), неналежний стан міномета або міни.