RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україні виявили цікаву знахідку часів Геродота: фото

Археологи виявили в Рівненській області на острові Дубовець кремнієві знаряддя праці віком понад дві з половиною тисяч років.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Вчені припускають, що ними користувалися скіфи-орачі, сліди яких періодично знаходять на території південної Волині.

Це не найдавніші артефакти з експедиції на території пізньосередньовічного Свято-Воскресенського монастиря. Трохи раніше в древньому горизонті на території розкопок було знайдено сокири з опоки - знаряддя первісних мисливців.

Щодня археологи знаходять фрагменти предметів побуту, посуду, прикраси, натільні хрестики, монети; знайдено дев'ять поховань. Тривають пошуки фундаменту монастирського храму.

Почати експедицію "змусили" шукачі скарбів і місцеве звірогосподарство, яке влаштувало на острові сміттєзвалище. Археологи Андрій Бардецький і керівник відділу історико-культурного заповідника міста Дубно Юрій Пшеничний створили проект, який в минулому році підтримала Британська рада в Україні, а в цьому році - міська рада Дубно.

До розкопок приєдналися практиканти з Національного університету "Острозька академія" та місцеві волонтери.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в окупованому Російською Федерацією Криму під час розкопок античного міста Мірмекій виявили загадковий саркофаг .