RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Викорінюємо суржик: цієї помилки припускаються чи не всі українці

Суржикові слова руйнують як мовлення конкретної людини, так і українську мову загалом. І хоча все більше російськомовних українців переходять у побуті на спілкування українською, ще досить часто можна почути використання русизмів та відвертого суржику.

"Апостроф" пояснює, чому вислів зі словом "самий" - це помилка і як сказати українською правильно.

Вислів "самий цікавий" доволі часто можна почути не тільки в розмовній мові - цим покручем інколи грішать і на телебаченні та в ЗМІ.

Варто наголосити, що в українській мові найвищий ступінь порівняння прикметників утворюється без слова "самий". Правильно буде казати "найцікавіший".

Це стосується й інших схожих слів, як-от самий високий - найвищий, сама краща подруга - найкраща подруга, самий розумний - найрозумніший.

Раніше "Апостроф" розповідав, чому вислів "халатне відношення" - це помилка і як сказати українською правильно.

Також ми розповідали, як можна замінити вираз "з прошедшим" і чому тут помилка не лише у перекладі.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!