RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Астрономи побачили втечу напівмертвих зірок з Чумацького шляху: в чому причина

У Галактиці Чумацький шлях (де розташована планета Земля) вченими була виявлена наполовину мертва зірка, яка видаляється з галактики.

Дослідження про це опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Academic Astronomical Society.

Зазначається, що зірка виявлена в напрямку астеризму Малий ківш, вона являє собою білий карлик, який рухається до виходу з нашої Галактики.

На думку експертів, він може відноситись до особливого класу білих карликів, які здатні пережити вибух наднової. Автори дослідження вказують, що ця незвичайна зірка під назвою LP 40-365 являє собою "частково згорілі зіркові залишки". Об'єкт, як вважають вчені, сформувався в результаті спалаху наднової потужністю нижче середньої.

Автори дослідження також виявили три аналогічні зірки в інших частинах Галактики, що мають властивості і траєкторії, схожі з властивостями і траєкторією зірки LP 40-365.

Згідно з доповіддю, коли у масивної зірки добігає кінця запас зоряного палива, вона може скинути зовнішні шари матерії і перетворитися в щільні, гарячі залишки, що звуться білим карликом, а стиснення такого білого карлика призводить до вибуху наднової і формуванню надщільної нейтронної зірки або чорної діри. У доповіді зазначено, що ці чотири зірки можуть являти собою новий сценарій еволюції білого карлика, який включає вибух наднової типу Iax. Після вибуху наднової такого типу білий карлик може бути викинутий з батьківської галактики.

Як повідомляв "Апостроф", наприкінці весни вчені з Німеччини виявили неймовірно рідкісну нейтронну зірку, що виникла в результаті зіткнення двох білих карликів.