RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Зникло 75 відсотків живого світу: названо катастрофу, яка призвела до вимирання динозаврів

Міжнародна група дослідників прийшла до висновку, що до вимирання динозаврів призвели не льодовиковий період або вулканічна активність, а падіння гігантського астероїда.

Про це повідомляє портал Єльського університету.

Вчені-кліматологи не виключають, що через масивні виверженя вулканів істотно змінюється клімат, тому що в результаті їх активності в атмосферу виділяється багато вуглекислого і сірчистого газів. Але на цей раз предметом дослідження стали строки їх викиду.

Було визначено більш точні терміни викиду вулканічного газу за допомогою вимірювання ізотопів вуглецю з морських скам'янілостей з моделями кліматичного ефекту. Вчені з'ясували, що велика частина вуглекислого газу потрапила туди задовго до удару метеорита. А отже, вулканічна активність не могла зіграти вирішальну роль у зникненні динозаврів.

Глобальне підвищення температури, яке виникло через вулканічні викиди, призвело лише до міграції динозаврів до Північного і Південного полюсів, але ніяк не до їх вимирання.

За гіпотезою вчених, саме астероїд, діаметром в десять кілометрів, що врізався 66 мільйонів років назад в нашу планету зі швидкістю майже 25 кілометрів в секунду, знищив понад 75 відсотків живого світу.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Бразилії археологи виявили скелет динозавра, який належить до раніше невідомого виду.