RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

​Вчені заявили про потужну сонячну бурю - частинки долетять до Землі і можуть порушити роботу супутників

Сонячний спалах випустив частки, які летять до Землі зі швидкістю 600 кілометрів на секунду - вони можуть вплинути на супутники.

Про це повідомляє Express.

Сонячна буря G1 пройшла 1-2 лютого. Таке явище може нанести незначного збитку супутниковим технологіям, оскільки вони можуть нагрівати зовнішню атмосферу Землі, викликаючи її розширення і ускладнюючи потрапляння супутникових сигналів на Землю.

Вчені попередили, що серйозна сонячна буря, що шкодить технологіям, може відбуватися в середньому кожні 25 років. Останній раз така буря спостерігалася у 2012 році.

Дослідження Уорікського університету і Британської антарктичної служби проаналізувало останні 14 сонячних циклів, вік яких налічує 150 років.

Аналіз показав, що сильні магнітні бурі траплялися в 42 з останніх 150 років, а дуже сильні бурі - в 6 з 150 років.

Найбільша руйнівна для технологій сонячна буря сталася в 1859 році (її назвали подію Керрінгтон), коли сплеск електрики був настільки потужним, що в Європі вийшли з ладу телеграфні системи. У деяких будинках сталися пожежі в результаті стрибка напруги.

Як повідомляв "Апостроф", японські вчені прийшли до висновку, що кожні 200-300 тисяч років магнітні полюси Землі міняються місцями: північний полюс стає південним і навпаки. Останній розворот полюсів відбувся приблизно три чверті мільйона років тому.