RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Була похована із золотим хрестом: вчені відновили зовнішність аристократки, яка жила в 7 столітті в Європі

Вченим, які раніше відновили обличчя фараона Рамсеса, вдалося реконструювати обличчя 16-річної дівчини, яка жила в сьомому столітті в районі Альп.

Про це повідомляє ізраїльська газета The Jerusalem Post.

Читайте також: Вчені показали, як виглядав батько легендарного фараона Тутанхамона: фото

Як зазначається, це зробили науковці Кембриджського археологічного підрозділу (CAU) у Великій Британії.

Встановлено, що дівчина, яка загинула біля Кембриджа, була виявлена CAU у 2012 році. Незважаючи на те, що її знайшли в Англії, вважається, що походить із Центральної Європи. Її знайшли із золотим хрестом Трампінгтона.

Кістки та зуби дівчинки пройшли ізотопний аналіз біоархеологами доктором Семом Леггеттом і доктором Еліс Роуз, а також археологом доктором Еммою Браунлі. Їх аналіз підтвердив, що вона, ймовірно, походить з Альп.

Дослідники виявили, що тільки-но дівчина переїхала до Англії, споживання нею білка зменшилося. Хоча було підтверджено, що дівчина страждала від якогось захворювання, причина її смерті ще не встановлена.

Стиль її поховання також був унікальним, оскільки її знайшли лежачою на різьбленому дерев’яному ліжку в красивому одязі та золотих прикрасах. Виходячи з речей, які вона носила, вважається, що була аристократкою та потенційно королівської сім'ї.

"Здається, що вона була частиною елітної групи жінок, які, ймовірно, подорожували з материкової Європи, швидше за все, Німеччини, у 7 столітті, але вони залишаються певною мірою загадкою. Чи були вони політичними нареченими чи, можливо, нареченими Христа? Той факт, що її дієта змінилася, коли вона приїхала до Англії, говорить про те, що її спосіб життя міг змінитися досить суттєво", - повідомили вони.

Художник-криміналіст Хью Моррісон створив реконструкцію після вимірювання черепа дівчини та аналізу даних про глибину тканин на колекції інших кавказьких жінок.

"Було цікаво спостерігати, як розвивається її обличчя. Її ліве око було трохи нижче, приблизно на півсантиметра, ніж праве око. Це було б досить помітно в житті", - сказав він.

Моррісон не зміг провести аналіз ДНК, тому художнику довелося вгадати колір очей і волосся дівчини.

Знахідка є важливою, адже поховання дівчини є одним із лише 18, які були виявлені у Великій Британії.

"Це інтригуючі знахідки, і це чудово бачити, як це спільне дослідження доповнює наші знання про цей період", - сказав доктор Сем Люсі, фахівець з англосаксонських поховань.

Поєднання нових ізотопних результатів із дослідженнями Емми Браунлі щодо європейських поховань на ліжках справді, здається, свідчить про переміщення невеликої групи молодих елітних жінок із гірської місцевості в континентальній Європі до регіону Кембридж у третій чверті сьомого століття.

"Південна Німеччина відома традицією поховання на ліжку. Враховуючи все більш певний зв’язок між похованням у ліжку, такими хрестоподібними прикрасами та раннім англосаксонським християнством, цілком можливо, що їхній рух був пов’язаний із загальноєвропейськими мережами елітних жінок, які були активно залучені до ранньої Церкви", - додали вчені.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в центрі Лондона будівельники натрапили на римську гробницю з унікальною мозаїкою.

  • Вас також може зацікавити:

Чи був Ісус одружений? Фрагмент "Євангелія від дружини Ісуса" викликав дискусії серед вчених

У Британії знайшли найстаріший дерев'яний артефакт: за 6 тисяч років на ньому збереглося різьблення

В Африці під монастирем знайшли потаємні кімнати з приголомшливими розписами: фото