RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Яким було в давнину магнітне поле Землі: вчені розкрили таємницю

Вчені виявили дивовижні дані на табличках із Месопотамії (давня Ассирія) на території сучасного Іраку. Там розкриваються деталі посилення магнітного поля Землі, що відбулося понад 3 тисячі років тому.

Про це пише Arkeonews.

Читайте також: В Японії працює найстаріший готель світу, яким керує 52 покоління однієї сім'ї: відео

Зазначається, що за 500-річний період, що почався трохи більш як 3000 років тому, сліди цього явища виявили від Китаю до території сучасного Іраку.

Щоб перевірити силу поля, дослідники використовували давні таблички, що містять оксид заліза, з Месопотамії. Їм вдалося отримати співвідношення між магнітним зарядом об'єкта в лабораторних умовах і в минулому, методично видаляючи древню магнітну сигнатуру з невеликих фрагментів цегли шляхом нагрівання та охолодження, повторного нагрівання цегли та заміни магнітного поля на створене в лабораторії.

Це показало дослідникам, що цегла була обпалена в той час, коли магнітне поле Землі було більш ніж у півтора раза сильніше, ніж сьогодні, в період, відомий як геомагнітна аномалія левантійського залізного віку.

"Ми часто покладаємося на такі методи датування, як радіовуглецевий аналіз, щоб отримати уявлення про хронологію древньої Месопотамії. Однак деякі з найбільш поширених культурних залишків, таких як таблички і кераміка, зазвичай не можуть бути легко датовані, оскільки вони не містять органічних матеріалів", - Розповів професор Марк Альтавіл з Університетського коледжу Лондона.

Вчені виявили 32 месопотамські глиняні таблички, на кожній з яких написано ім'я одного з 12 царів, які, ймовірно, правили в той час, коли вони були виготовлені. Ці таблички також містять частинки оксиду заліза, які зберігають напрямок та силу магнітного поля, в якому вони знаходилися при випалюванні. Залежно від тривалості правління короля і того, наскільки добре ми знаємо час його правління, написи можуть бути набагато точнішими, ніж радіовуглецеве датування, точність якого становить від десятиліть до сторіч. Результати підтверджують, що поле в цьому районі було майже вдвічі сильніше, ніж тисячу років тому. Не дивно, що найбільше зрушення, виявлене Альтавілом і його колегами, сталося під час правління одного короля, ім'я якого досі не відоме.

Раніше "Апостроф" писав, що в Японії археологи виявили древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метри.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала або Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

Збереглося ідеально: археологи показали маску, яку носили на "карнавалах" у Японії 1800 років тому