RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Дні довші, холоди сильніші: як вчені пояснюють зимове рівнодення

22 грудня в Північній півкулі офіційно настане зима і літо - в Південній півкулі. Цей поворотний момент пов’язаний з положенням Сонця і ознаменовує зимове рівнодення для мешканців північної частини планети і літнє рівнодення для - південної частини Землі.

Про це пише видання Space.

Читайте також: Найдовша ніч року: коли буде зимове сонцестояння і чим воно важливе в традиціях українців

Поняття "сонцестояння" походить від sol, латинського слова "сонце". Стародавні додали sol до sistere , що означає "стояти на місці", і придумали solstitium . Носії середньої англійської мови скоротили solstitium до solstice у 14 столітті. Цей ефект спричинений зміною пір року і сьогодні його можуть легко пояснити астрономи.

Наша планета нахилена по осі на 23,4 градуса. Отже, коли Земля обертається навколо Сонця один раз на рік, настає час, коли сонце більше світить у Північній півкулі — літо для нас; іноді більше в Південній півкулі — це для нас зима. І між кожною з цих двох крайнощів настає час, коли Сонце світить однаково протягом цілого дня на всіх частинах планети — рівнодення.

У перший день літа опівдні ми бачимо сонце високо в небі. Воно сходить приблизно за 8 годин до півдня і заходить приблизно за 8 годин після опівдні, і відповідно погода стає теплою. У дні осіннього та весняного рівнодення сонце знаходиться на небі лише близько 12 годин. Але в перший день зими сонце знаходиться на небі лише близько 8 годин, а опівдні воно виглядає дуже низько в небі. Як наслідок, ми мерзнемо від такого нетривалого перебування на сонці.

У стародавні часи люди не мали розуміння механіки Всесвіту . Вони думали, що колись щось може зламатись і сонце продовжить свій шлях на південь і ніколи не повернеться. Захід світила викликав страх і подив. Коли вони побачили, що Сонце зупинилося і повільно почало підніматися вище, люди зраділи: вони відчули обіцянку, що весна повернеться.

У більшості культур святкували зимове сонцестояння, щоб відзначити повернення теплих променів Сонця. Велике римське свято, відоме як Сатурналії, проводилося щороку протягом третього тижня грудня. Люди обмінювалися подарунками, прикрашали будинки, вулиці та будівлі. Люди приходили додому на свята, і всі були в веселому настрої. Насправді цілком можливо, що наші способи святкування різдвяного сезону можна простежити до Сатурналій, походження яких походить від спостереження за Сонцем, яке починає підніматися на північ.

З сьогоднішнього дня тривалість світлового дня почне збільшуватися — спочатку непомітно, але через місяць стане очевидно, що Сонце раніше сходить і пізніше заходить. Але є стара приказка: "Чим довші дні, тим сильніший холод". Якби тільки інсоляція — загальна енергія, отримана від сонця — регулювала температуру, ми мали б зараз переживати найхолоднішу погоду року.

Але атмосфера в регіонах з помірним кліматом відстає від Сонця та продовжує охолоджуватися, і така ситуація триває кілька тижнів або більше. Зворотний процес відбувається після літнього сонцестояння в кінці червня. Таким чином, температурний лаг становить приблизно місяць: найхолодніша погода зазвичай настає наприкінці січня, а найспекотніша – наприкінці липня.

Як писав "Апостроф", день зимового сонцестояння буде наповнений для всіх знаків Зодіаку унікальною енергією та новими можливостями. Дізнайтеся, що чекає на представників кожного знака Зодіаку.

  • Вас також може зацікавити:

Чи чекати в Україні різдвяних морозів: з’явився детальний прогноз на передсвятковий тиждень

Астрономічний початок осені: що насправді відбувається в День осіннього рівнодення

Краса, яка захоплює: чудові фото космосу, які здобули престижну премію у Британії