RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

У Швеції археологи розкопали золоту каблучку та кришталевий амулет: фото вражаючих знахідок

Після дворічних розкопок у місті Кальмарі (Швеція) археологи виявили під землею скарбницю з більш ніж 30 тисячами артефактів - кераміку, кухонне приладдя, бойову зброю тих часів, але головною знахідкою вважається унікальний золотий перстень та старовинний скляний амулет.

Ця безпрецедентна знахідка дала дослідникам уявлення про життя різних громадських груп у середньовічному Кальмарі, повідомляє Cision News.

Артефакти включають широкий спектр предметів, що належали купцям, ремісникам, чиновникам, парафіянам, а також представникам багатих і бідних верств населення.

Читайте також: В Іраку розкопали храм Олександра Македонського, який проголошував його божеством: фото

Унікальна золота каблучка

Серед найпримітніших знахідок — золотий перстень із зображенням Христа, який, ймовірно, належав жінці п'ятнадцятого століття. Подібні каблучки, знайдені в інших місцях Північної Європи, вказують на поширену традицію носіння таких прикрас.

Старовинний скляний амулет

Ще одним значним відкриттям став рідкісний скляний амулет, відомий як альсенгемет.

Пов'язані з церковним контекстом, ці маленькі скляні камені служили талісманами для паломників у тринадцятому та чотирнадцятому століттях.

Альсенгемет, виявлений у Кальмарі, має три майстерно вирізані фігурки, що робить його особливо рідкісним та цінним зразком.

Гарматні ядра та мушкетні кулі часів 1611 року

Крім того, археологи виявили свідчення запеклої Кальмарської війни 1611 року - конфлікту між Данією-Норвегією та Швецією за торгові шляхи та мита. Спалені садиби, пов'язані з нападом датсько-норвезьких військ, а також гарматні ядра, мушкетні кулі, знайдені на місці розкопок, є нагадуваннями про цю історичну подію.

Кераміка та кухонне приладдя

Серед інших археологічних свідчень, виявлених під час розкопок, були залишки будівель, підвалів та вулиць, які дають уявлення про міське планування та архітектуру середньовічного Кальмара. Також було знайдено численні предмети домашнього побуту, такі як кухонне приладдя, кераміка та інструменти, що проливають світло на повсякденне життя мешканців міста.

Ця велика колекція артефактів та реліквій надає безцінні відомості про соціальні, економічні та культурні аспекти життя в місті Кальмарі протягом століть.

Раніше ми розповідали, що в Британії знайшли рідкісні монети XII століття.

Вас може зацікавити:

Вражені були навіть вчені: знайдено сліди взуття, яке носили 150 тисяч років тому, фото

Магія стародавнього світу: що відомо і як виглядають амулети для прокляття, привороту та знищення демонів

Скелет знайшли в печері: вчені відновили зовнішність неандертальця, який жив 40 тисяч років тому