RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Вченим вдалося зафіксувати "пробудження" сяючої чорної діри. Фото і відео

Учені зафіксували пробудження надмасивної чорної діри – ядро далекої галактики щодня сяє яскравіше, ніж будь-коли.

Про це йдеться на порталі "jpos".

Зазначається, що це явище відоме, як активне галактичне ядро, коли надмасивна чорна діра починає сяяти ще яскравіше через активність галактичного ядра.

Чорні діри оточені акреційним диском, який складається з газу і мінералів, що поглинаються ними. Коли об'єкти наближаються до чорної діри, вони розриваються на частини, а сама чорна діра збільшується. Матеріал у диску створює тертя та гравітаційні напруги, наближаючись до горизонту подій, точки, після якої повернення неможливе. Це тертя та напруга перетворюються на енергію.

Те, що одні галактики яскраві, а інші ні пояснюється кількістю матеріалу в акреційному диску. Якщо на диску недостатньо матерії, то він не зможе засвітитися. Тобто, без необхідної кількості енергії чорні діри дрімають і пасивно поглинають відносно невелику кількість матерії, що проходить повз.

Читайте також: Вчені показали рідкісне фото чорної діри "Стрілець А" у центрі нашої галактики

Дослідження, про яке йдеться, зосереджено навколо SDSS1335+0728, галактики на відстані 300 мільйонів світлових років від Землі. Раніше вона була відносно непомітною, але в грудні 2019 року раптово почала світитися і вчені хотіли дізнатися, чому.

Спостереження упродовж п'яти років показали, що Великий Телескоп (VLT) ESO в Чилі, окрім інфрачервоного, оптичного та ультрафіолетового світла, у лютому 2024 року почав випромінювати також рентгенівське випромінювання.

Тому вчені взялися досліджувати причини раптового пробудження надмасивної чорної діри в цій галактиці. Якби це була наднова діра або зірка, що згасає, то вона, ймовірно, вже б потьмяніла, тому така тривала яскравість є безпрецедентною. Дослідники розглянули всі можливі варіанти і врешті-решт майже всі з них довелося виключити.

Залишалося лише два варіанти: те, що це недосліджене раніше явище або ж початок активного галактичного ядра, яке вмикається вперше, і цей варіант виглядає найбільш імовірним.

Відкриття проливає світло на чорні діри та еволюцію галактик в цілому, проте потребує додаткових досліджень.

Раніше ми повідомляли, що вчені оприлюднили результати нового дослідження щодо річок, озер та водойм на Марсі.

  • Вас також може зацікавити:

На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

За крок від історичного відкриття: вчені виявили сигнал чорної дірки середнього розміру

Ілон Маск у відповідь на докір Стівена Кінга розповів, скільки грошей пожертвував Україні