У Британії виступили з пропозицією знову виключити Росію з ПАРЄ: подробиці

Глава британської делегації в ПАРЄ Роджер Гейл закликав переглянути повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи у зв'язку із масовими затриманнями та побиттями демонстрантів у Москві.

Про це написав у своєму Facebook постійний представник Великої Британії у Раді Європи Крістофер Івон.

"Лише кілька тижнів тому ПАРЄ проголосувала, щоб відновити права Федерації, і вже зрозуміло, що Росія не має наміру виконувати свої зобов'язання і підкорятися стандартам ПАРЄ. Я сподіваюся, що Комітет міністрів розгляне це питання у вересні і нам потрібно буде повернутися до нього, коли ПАРЄ збереться на свою фінальну пленарну сесію на початку жовтня. Картини, які ми спостерігали (у Москві - ред.), є неприпустимими й нечуваними", - підкреслив він.

"Телевізійні сюжети показують, що методи, які використовуються для "підтримання порядку" під час передвиборчого етапу виборів до Московської міської думи, є зовсім не пропорційними до будь-якої загрози для громадського порядку. Жорстокість, з якою кийки використовуються чоловіками, які можуть не бути звичайними офіцерами поліції, однозначно вкрай неприпустима у будь-якому цивілізованому суспільстві", - сказав Гейл.

Він зазначив, що позиція переважної більшості парламентаріїв Великобританії, які проголосували проти повернення РФ в ПАРЄ - вельми зрозуміла.

"Російська Федерація порушує Конвенцію про права людини, і реакція на мирні демонстрації чітко показує, чому переважна більшість членів делегації парламенту Великої Британії, з усіх партій, продовжила чинити опір відновленню прав російській делегації та підтримала збереження санкцій до такого часу, як Російська Федерація матиме намір і буде здатною дотримуватися положень Конвенції", - каже Гейл.

Як повідомляв "Апостроф", Росію було позбавлено права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи відразу після анексії українського Криму і початку військових дій на Донбасі в квітні 2014 року.

Незабаром вона зупинила сплату внесків до бюджету організації і влаштувала фінансовий шантаж ПАРЄ. Станом на червень 2019 року борг Росії перед бюджетом Ради Європи становив близько 75 млн євро, що викликало фінансову кризу в організації.

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію про зміну характеру санкційного механізму і запросила Росію повернутися до роботи в організації без обмежень права голосу, що викликало різку реакцію України - українська делегація вирішила припинити свою участь в організації, крім питань, пов'язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

Представники делегацій України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії зачитали заяву про спільні дії в зв'язку з кризою в ПАРЄ, також вони готують спільну резолюцію у зв'язку зповерненням Росії в організацію. До них приєдналася делегація Швеції.

1 липня Комітет Верховної Ради у закордонних справах рекомендував парламенту призупинити участь у роботі ПАРЄ. 2 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення для ПАРЄ здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні, що викликало різку реакцію організації. Делегація ПАРЄ терміново виїхала з України після заяви Парубія.