RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Іспанії знайшли найбільшу колекцію печерних малюнків, яким понад 24 тисячі років: фото і відео

Команда археологів з університетів Сарагоси та Аліканте в Іспанії виявила печеру біля східно-іберійського узбережжя, яка містить десятки намальованих і вигравіруваних зображень. Малюнки були зроблені понад 24 000 років тому, коли більша частина Європи ще була вкрита льодовиками.

Про це розповідає Аncient origins.

Читайте також: Археологи знайшли в Туреччині статую трьохголової богині Гекати: фото

Повідомляється, що печера Кова Донес розташований поблизу села Мільярес у провінції Валенсія на узбережжі Середземного моря Іспанії. Печера є просторою та глибокою, з кількома великими печерами, які знаходяться 500 м під землею.

Спочатку дослідники помітили чотири слабкі зображення на одній стіні, які були намальовані червоною глиною, зібраною з підлоги печери. Ьільш ретельний огляд місця виявив наявність понад 100 зображень на глибоких стінах печери. Ці зображення включали суміш тварин і геометричних фігур, які були звичайним вибором європейських печерних художників.

Зображені тварини — це сім коней, сім оленей (самки благородного оленя), два тура, олень і дві невизначені тварини. Решта мистецтва складається зі звичайних знаків (прямокутники, меандри), окремих ліній і погано збережених невпізнаних картин.

Тварини, яких зазвичай малювали печерні художники епохи палеоліту, були джерелами їжі та іншої сировини для груп мисливців і збирачів, які населяли землі Європи в період верхнього палеоліту (50 000–12 000 років тому). Значення геометричних фігур більш незрозуміле, хоча було припущено, що вони пов’язані з давніми духовними віруваннями та можуть базуватися на зображеннях, які бачили шамани, досліджуючи змінені стани свідомості.

Більшість зображень (понад 80) були намальовані, а решта були подряпані або вигравірувані на м’яких вапнякових стінах печери. Замість використання червоної охри, звичайного вибору для печерного мистецтва періоду палеоліту, люди, котрі малювали зображення, збирали червону глину, яка була доступна в достатку в Кова Донес. Цей вибір був рідкісним для регіону, хоча червона глина використовувалася кількома печерними художниками в інших частинах Європи.

Раніше ми писали, археологи знайшли в Китаї найдавнішу дренажну систему з кераміки, якій 4 тисячі років.

Вас також може зацікавити:

Розкрито ще одну таємницю Крижаної людини Етці:стало сюрпризом для вчених, фото і відео

На Хортиці знайшли монету часів Римської імперії: чим унікальний цей артефакт

Граф Дракула плакав справжніми кривавими сльозами: вчені знайшли підтвердження легенди, відео