RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пекіну він не подобається: що треба знати про нового президента Тайваню

На президентських перегонах на Тайвані переміг прозахідний кандидат, представник правлячої Демократичної прогресивної партії 64-річний Лай Цінде, також відомий під іменем Вільям Лай.

Головне про нового тайванського президента розповіло видання Politico.

Читайте також: Сі Цзіньпін хоче "возз’єднати" Китай з Тайванем

Китай неодноразово критикував Лая, припускаючи, що саме він принесе війну на острів. Пекін намагався переконати тайваньських виборців не обирати його в президентський офіс. Частково це пов’язано із заявою 2017 року, в якому Лай назвав себе "робочим за незалежність Тайваню", що неодноразово цитувалося Пекіном як доказ його сепаратистських переконань.

Очікується, що нестабільність на острові зростатиме протягом наступних чотирьох місяців, аж до офіційної інавгурації Лая 20 травня. Тайванські офіційні особи та іноземні дипломати кажуть, що вони не очікують, що ситуація буде такою ж напруженою, як після візиту спікера Палати представників Ненсі Пелосі на острів у 2022 році.

Виступаючи на міжнародній прес-конференції минулого тижня, Лай сказав, що не планує проголошувати незалежність у разі обрання на пост президента. Інсайдери кажуть, що вони очікують, що Лай дотримуватиметься підходу Цай Ін Вень, не кажучи речей, які можна витлумачити як односторонню зміну статус-кво. Окрім того, Лай обрав віце-президентом Біхіма Сяо, колишнього посла у Вашингтоні, який налагодив тісні зв’язки з адміністрацією Байдена і відіграватиме ключову роль як міст між Лаєм і США.

Очікується, що США, Японія та Європа матимуть пріоритет у дипломатичній діяльності Лая, тоді як відносини з Китаєм залишаться негативними. За даними влади Тайваню, експорт Тайваню до Китаю та Гонконгу минулого року впав на 18,1 відсотка порівняно з 2022 роком. В той же час експорт Тайваню до США та Європи зріс на 1,6 відсотка та 2,9 відсотка відповідно, а обсяги торгівлі досягли найвищих показників за весь час. Проте критики зазначають, що Китай продовжує залишатися найбільшим торговим партнером Тайваню, оскільки багато тайванських бізнесменів живуть і працюють на материку.

Лай може зіткнутися з парламентом, який не буде співпрацювати. Перед виборами партія Гоміньдан пообіцяла сформувати більшість з Народною партією Тайваню, таким чином перетворивши адміністрацію Лая на уряд меншості.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Китай може вступити у війні зі США, зокрема через підтримку Вашингтоном самооборони Тайваню.

  • Вас також може зацікавити:

У Китаї пригрозили збити літак із Ненсі Пелосі, якщо вона полетить на Тайвань

Небезпечна гра з вогнем: з'явилася перша реакція Китаю на візит Пелосі до Тайваню

Армія Китаю розпочала масштабні навчання навколо Тайваню: вражаюче відео