RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Хто стане президентом Азербайджану: озвучено результати підрахунку голосів

Після підрахунку майже всіх бюлетенів на позачергових виборах в Азербайджані в середу, 7 лютого, переміг нинішній глава республіки Ільхам Алієв – він набрав 92,05% голосів.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на сайт Центральної виборчої комісії.

Так, за даними ЦВК, після підрахунку 93,4% бюлетенів президент Алієв отримує трохи більше ніж 92% підтримки виборців. Друге місце посідає незалежний кандидат Захід Орудж із результатом у 2,2%, тоді як решта кандидатів має ще нижчу підтримку.

Слід зазначити, що жінок серед кандидатів не було. А дві основні опозиційні партії відмовилися від участі у виборах через їхню недемократичність. Відсоток явки на вибори становить майже 77%.

Остаточні результати голосування будуть оприлюднені у п'ятницю, 9 лютого. Після цього комісія передасть документи до Конституційного суду. За його рішенням кандидата оголосять обраним та призначать церемонію інавгурації.

Читайте також: Алієв підняв прапор Азербайджану в столиці Нагірного Карабаху: фото і всі деталі

Нагадаємо, президентські вибори в Азербайджані мали пройти наступного року, проте Алієв їх переніс у зв'язку зі збільшенням своєї популярності на тлі повернення Азербайджаном під свій контроль території Карабаху, яка раніше була під контролем Нагірно-Карабахської республіки.

Крім того, у листопаді 2024 року Азербайджан прийматиме черговий кліматичний саміт ООН, що ще раз приверне увагу до президента Алієва.

Ільхам Алієв став президентом у 2003 році, ставши наступником свого батька Гейдара Алієва, який керував країною у попередньому десятилітті. Наразі президент обирається на сім років, і немає обмежень на кількість президентських термінів. Для Алієва це вже п'яті вибори поспіль. На попередніх, 2018 року, він отримав підтримку на рівні 86%.

Нагадаємо, 20 вересня вірмени перед російським посольством рвали паспорти РФ і марширували з прапорами США в центрі Єревану.

  • Вас може зацікавити:

Азербайджан може вторгнутися до Вірменії: журналісти дізналися деталі

”Діяв на своїй міжнародно визнаній території”: у Раді висловили солідарність з Азербайджаном

"Сочинська змова": як Росія зіграла роль щура і зрадника