Сі Цзіньпін готує перший візит у Європу після пандемії: з ким зустрінеться

Вперше з часів пандемії коронавірусу, на початку травня, китайський лідер Сі Цзіньпін відвідає Європу – у Парижі він зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном з метою покращити відносити між країнами.

Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що візит представника Китаю збігається із 60-ю річницею встановлення дипломатичних відносин між Парижем і Пекіном. Ймовірно, Китай таким чином намагатиметься відновити відносини між країнами, які були зіпсовані через постійну допомогу Китаю Росії, попри війну в Україні.

Втім, згідно з інформацією видання, навряд чи Франція настільки урочисто прийме КНР, порівняно з 50 річницею двосторонніх відносин між країнами.

Читайте також: Байден та Сі Цзіньпін зустрілись у Сан-Франциско: перші подробиці

"Він (настрій – ред.) буде менш святковим і більш діловим, враховуючи поточні економічні та геополітичні ставки", - зазначило анонімне джерело видання.

За візитом, який так довго планувався, уважно спостерігатимуть у Вашингтоні та європейських столицях.

"Нещодавно офіційні особи повідомили, що Китай намагається переконати Європу дозволити Росії сісти за стіл майбутніх мирних переговорів, можливо, у Швейцарії, інакше Пекін бойкотуватиме такі зустрічі", - йдеться у повідомленні.

У джерелах наголошується, що саме цей меседж пропагували під час європейського турне китайського спеціального посланника Лі Хуея на початку березня, де він обговорював майбутнє України. Тоді МЗС Китаю офіційно заявило, що Лі Хуей пообіцяв "підтримувати своєчасне скликання мирної конференції з рівною участю всіх сторін".

У публікації також зазначено, що зустріч Сі та Макрона в Парижі відбудеться через рік після візиту французького президента до Пекіна і Гуанчжоу. Передбачається, що цього року Макрон знову завітає до Китаю, проте офіційного підтвердження з боку Єлисейського палацу наразі немає.

Раніше ми писали, що означає заява Макрона про можливе відправлення військ до України.

  • Вас може зацікавити:

Європа замість США: Макрон, Шольц і Туск вирішують, як допомогти Україні

Макрон пообіцяв "конкретні рішення" під час візиту до України

"Менше слів, більше діла": головні підсумки зустрічі Туска, Шольца і Макрона