RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Вихід США з ядерної угоди: Іран висунув Європі ряд принципових вимог

У середу, 23 травня, верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеі назвав кілька важливих вимог, щоб Тегеран продовжував дотримуватися умов ядерної угоди після виходу з неї США.

Про них він написав у Twitter.

Перш за все, Іран настійно рекомендує ЄС випустити резолюцію із засудженням політики США. Також Європа повинна надати гарантії, що не буде цікавитися питанням про ракетну програму Ірану і тим більше втручатися у внутрішню політику країни.

"Європа повинна гарантувати повну продаж іранської нафти. Якщо США вдасться перешкодити продажу нашої нафти, ми повинні мати можливість продати бажану кількість масла. Європейці повинні - гарантованим чином - компенсувати це і купувати іранську нафту", - заявив Алі Хаменеї.

Що стосується банківської сфери, то тут ЄС "повинен гарантувати проведення бізнес-транзакцій" з Іраном.

"У нас немає конфліктів щодо цих трьох країн (Великобританії, Франції, Німеччини), але ми не довіряємо їм, виходячи з попереднього досвіду", - уточнив аятолла.

Крім того, Тегеран також вимагає, щоб Європа перешкоджала "будь-яким санкціям щодо Ісламської Республіки і твердо протистояла санкціям США щодо Ірану".

У разі, якщо Європа не піде на втілення зазначених вимог, то Тегеран відновить діяльність в сфері ядерних розробок.

"Протягом двох років США кілька разів порушували Спільний всеосяжний план дій, поки європейці зберігали мовчання. Ці три європейські країни (Великобританія, Франція, Німеччина) повинні довести, що вони не будуть вести себе нечесно і неблагонадійно, як вони вели себе в ході переговорів з ядерної угоді в 2004-2005 роках", - підсумував верховний лідер Ірану в Twitter.

Як повідомляв "Апостроф", раніше США розширили санкції проти Ірану, під які потрапили п'ять високопоставлених керівників Корпусу вартових Ісламської революції (КСІР).