RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Скандал навколо "антибандерівського закону" в Польщі: Дуда звернувся в суд через українських націоналістів

Президент Польщі Анджей Дуда подав звернення в Конституційний суд з проханням перевірити на відповідність статті закону про Інститут національної пам'яті ("антибандерівський" закон), в яких є слова "українські націоналісти".

Текст звернення опубліковано на сайті Конституційного суду Польщі, пише ZN.ua.

"Цим законом, також ставиться невідповідність: ...2) статті 1. п. 1 в частині, що стосується слів "українських націоналістів", та статті 2а в частині, що стосується слів "українські націоналісти", а також слів "Східної Малопольщі" статтями 2 і 42 п. 1 Конституції згідно зі статтею 31 п. 3 Конституції", - сказано в описі до позову.

Стаття 2 Конституції РП говорить про те, що Польща є демократичною країною, яка забезпечує виконання принципів соціальної справедливості. У ст. 42, п.1 визначається, хто у Польщі підлягає кримінальній відповідальності, а ст. 31, п. 3 Конституції передбачає обмеження щодо користування конституційними свободами людини і визначає, коли такі обмеження можуть наступити.

Як повідомляє "Апостроф", раніше в польських ЗМІ з'явилася неоднозначна інформація про те, що після прийняття "антибандерівського" закону українців нібито можуть не пустити до Польщі, якщо вони "неправильно" відповідатимуть на питання про Степана Бандеру та УПА.