RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Ще дві країни Європи увійдуть в Шенгенську зону: що зміниться для українців

З 31 березня Болгарія та Румунія стануть членами Шенгенської угоди та приєднаються до Шенгенської зони. Контроль на внутрішніх і морських кордонах між даними країнами та іншими 26 членами цієї зони скасується.

Про це повідомляє Європейська комісія.

Читайте також: Літній відпочинок для українців за кордоном: які ціни та коли можна купити тури дешевше

"Приєднання цих двох держав-членів до Шенгенської зони зробить спільну територію привабливішою завдяки значному розширенню найбільшої у світі спільної території без внутрішнього прикордонного контролю", - зазначається у повідомленні.

Водночас Єврокомісія й надалі надаватиме підтримку головуванню Ради Європи, аби забезпечити ухвалення рішення стосовно сухопутних кордонів цього року, на яких ще діє контроль.

"Я схвалюю скасування внутрішніх перевірок на повітряному та морському кордоні. Це великий успіх для обох країн. І історичний момент для Шенгенської зони - найбільшої зони вільного пересування у світі. Разом ми будуємо сильнішу, об'єднанішу Європу для всіх наших громадян", - наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Що зміниться для України

Громадяни України можуть подорожувати Болгарією а Румунією за умовами класичного безвізового режиму, тобто до 90 днів протягом 180 днів. До цього українським туристам давали 90 днів безвізового перебування, якщо не було запросу на статус тимчасового захисту.

Які країни належать до Шенгенської зони

У Шенгенську зону входять 26 країн: Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Греція, Іспанія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Швеція, Італія, Естонія, Литва, Латвія, Мальта, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія. Також до неї належать Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія та Ісландія, які не є членами Європейського Союзу.

Раніше ми писали, скільки коштуватиме оформити закордонний паспорт у квітні.

  • Вас може зацікавити:

У Румунії біля кордону з Україною знайшли уламки дрона

Як українцям підтвердити стаж роботи за кордоном: список документів

Україна та Польща досягли згоди щодо розблокування кордону, але є "але"