RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Журналіст розповів, як Джамала вдарила по російському "перемогобiссю"

Журналіст Павло Казарін розповів про те, як кримськотатарська співачка Джамала, яка перемогла на музичному конкурсі "Євробачення-2016" у Швеції з піснею "1944", руйнує російський міф про Велику Вітчизняну війну.

Про це Казарін пише у своїй колонці для "Крим.Реалії".

Він зазначив, що Джамала співає "про ту саму подію, яка руйнує головну "духовну скрепу" Росії — Міф про Велику Вітчизняну.

"У рамках цього міфу депортація кримських татар була "покаранням за колабораціонізм". І більшість текстів, які пишуть в Росії про цю подію, присвячені трагедії не народу і не темі "вкраденої батьківщини". Навпаки — навіть через сім десятиліть день депортації підносять як день покаяння. Але не покаяння перед кримськими татарами, а як день покаяння для кримських татар. Загальна інтонація проста: депортація, звичайно, злочин, але, мовляв, "самі винні". Тому що билися не тільки в Червоній Армії, а ще й на боці вермахту. І якщо кримські татари будуть старанно каятися, то ми, так і бути, їх пробачимо і, можливо, навіть поспівчуваємо", — пише журналіст.

"І ось така виборча пам'ять існує тільки для кримських татар. Тому що ніхто в Росії під час покладання квітів до Вічного вогню не каже, що треба пам'ятати не тільки про подвиги російських солдатів, а ще й про Андрія Власова і РОА, про 15-й козацький кавалерійський корпус СС і 29-ту гренадерську дивізію. Більше того, всі народи Союзу сприймаються тільки як переможці, і лише кримським татарам за доступ до цього свята пропонується пройти фейс-контроль через прилюдне покаяння. Кримські татари стали єдиним винятком з радянського міфу про війну. Щодо інших народів діє негласний принцип: подвиг і героїзм оголошуються колективною нормою, а зрада і колабораціонізм — індивідуальними відхиленнями. А щодо кримських татар вийшло все навпаки: їхні герої оголошуються винятками з правила, а правилом оголошуються ті, хто воював на боці вермахту", — зазначає Казарін.

"Більше того, рефреном звучить теза про те, що "відсоток зрадників" серед кримських татар виявляється вищий, ніж в інших народів. Але всі, хто в Росії порівнює чисельність росіян і кримських татар, які воювали по різні лінії фронту, забувають одну просту річ: колабораціонізм можливий лише на окупованій території. У Томську або Владивостоці не могло бути ні поліцаїв, ні добровольчих охоронних батальйонів — німці туди не дійшли, а, отже, місцеве населення не стояло перед подібним вибором. Тому любителі вираховувати "коефіцієнт зради" повинні брати за основу чисельність населення, яке жило на території, окупованій вермахтом. А це вже дасть зовсім інші пропорції", — стверджує журналіст.

"Але доводити все це прихильникам "руського миру" абсолютно безглуздо. Тому що саме трагедія депортації заважає адептам Кремля відчувати перемогу у війні як безумовне свято. Тому що саме вона перекреслює увесь пафос: виявляється, що звільнення півострова від німців не стало торжеством справедливості. Що за звільненням була трагедія. Що Добро, перемігши Зло, само вчинило злодіяння. І треба визнати, що це було не цілком "Добро", або заявити, що воно вчинило не цілком злий вчинок. А другий варіант звучить простіше і привабливіше. Тому що тоді не треба буде ні перед ким вибачатися. Не треба буде піддавати сумнівам релігійну у своїй простоті хронологію подій. Не доведеться рефлексувати на тему мудрості командування і партійного керівництва. Не піде з-під ніг ґрунт, стоячи на якому "радянська людина" віддає перевагу дивитися в минуле, сьогодення і майбутнє", — пише Казарін.

"А Джамала співає саме про трагедію. Про вкрадену батьківщину. Про злочин, за який ніхто не покаявся. Вона співає про все те, про що в сучасній Росії прийнято мовчати. Причому робить це під українським прапором, нагадуючи всьому світу про те, кому насправді належить півострів. Непростима чесність, погодьтеся", — резюмує Казарін.

Як повідомляв "Апостроф", російський політолог Андрій Окара побачив знак третього майдану в тому, що кримськотатарська співачка Джамала перемогла в конкурсі "Євробачення-2016".